USB-C verhoogt maximum vermogen van 100W naar 240W voor krachtigere laptops

usb c usb kabel

Het USB Implementers Forum (USB-IF) heeft een nieuwe standaard aangekondigd, USB-C Release 2.1, waarin het maximum vermogen van 100 watt naar 240 watt wordt verhoogd. De verhoging is een godsgeschenk voor workstations en andere krachtige laptops die vandaag nog beroep moeten doen op conventionele laadconnectoren.

Wie vandaag een krachtige laptop koopt met een aparte grafische kaart en een kloeke Intel- of AMD-processor, komt al snel boven de 100 watt uit wanneer de machine maximaal moet presteren. Om die reden leveren fabrikanten vandaag bij dergelijke laptops nog een conventionele laadconnector omdat USB-C maar tot 100 watt ondersteunt.

Je kan zulke krachtige laptops of workstations vaak wel laden via USB-C, maar dan loop je het risico dat de laptop sneller leeg loopt dan de voeding kan bijladen. Bij licht kantoorwerk is 100 watt voldoende om zo’n krachtige laptop (heel) traag op te laden. Van zodra je begint met programmeren, videobewerking of andere veeleisende taken, loopt de batterij traag leeg omdat het vereiste vermogen boven de 100 watt ligt. De meegeleverde lader van de fabrikant is wel krachtig genoeg om bij maximum verbruik toch nog het toestel op te laden.

Met de nieuwe beslissing van het USB-IF is dat binnenkort verleden tijd. USB-C Release 2.1 ondersteunt een veel hoger laadvermogen van maximaal 240 watt, ruim voldoende voor de meeste workstations en andere krachtige laptops. De USB-C-voedingen die meer dan 100 watt kunnen leveren, moeten voorzien worden van een EPR-certificaat, kort voor Extended Power Range. De kabel moet 5A en 50V kunnen leveren om het certificaat te halen.

lees ook

Thunderbolt 3, USB-C en monitors: wat zijn de valkuilen?

De nieuwe standaard staat nu op papier, maar het kan nog wel even duren voordat de eerste laptops ondersteuning bieden. Rekening houdend met het ontwikkelproces van nieuwe hardware, zullen we de eerste compatibele toestellen vermoedelijk pas in 2023 op de markt zien verschijnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home