AI in de EU: veel blabla, weinig boemboem volgens datacenterspecialisten

De EU is koploper wat betreft datacenters en duurzaamheid, maar de voorspelde AI-boom is vooralsnog theoretisch. Ondanks het sterke geloof in een explosie van AI-hardware, is daar op dit moment in realiteit nog maar weinig van te zien.

Op de Innovation Summit van Schneider Electric laat het bedrijf zien dat het klaar is voor het AI-datacenter van de toekomst. Dat moet ook wel: AI-servers hebben een erg hoge densiteit met ongeziene stroom- en koelingsvereisten, zodat een aangepaste datacenter-architectuur noodzakelijk is. Eregast Nvidia wijst er verder op dat AI voor iedere sector essentieel is en het hypewoord is uit geen sessie weg te denken. Bloomberg rapporteerde gisteren nog op gezag van unicorn CoreWeave dat de vraag naar (AI)-datacenters zwaar onderschat wordt. Alleen: de AI-boom in datacenters is op dit moment vooral blabla, met weinig boemboem.

0 procent AI

In een panel over de impact van AI op energie, infrastructuur en uitstoot, vat Jérôme Totel, VP Strategie van datacenterspecialist Data4, het goed samen: “Vandaag is nul procent van onze datacenters gericht op AI. Ik zou verbaasd zijn als er op dit moment één AI-datacenter te vinden is in Europa.”

lees ook

Ook Schneider Electric verkondigt het evangelie volgens Nvidia op Innovation Summit

Adele Trombetta, SVP & GV CX voor Cisco EMEA, begrijpt waarom. Amper veertien procent van de bedrijven is klaar op AI te gebruiken. De meerderheid is dat nog niet. En dan nog denken klanten veel te traditioneel over het gebruik van AI, en kijken ze vooral naar automatisering terwijl generatieve AI veel meer kan.

In een ander panel is Hélène Macela-Gouin, VP Secure Power voor Schneider Electric zelf, aan het woord. “De EU loopt voor op duurzaamheid”, stelt ze vast, verwijzend naar de regels rond de efficiëntie van datacenters en de enorme stappen die de sector de laatste jaren zelf al zetten. “Maar voor AI lopen we wel een beetje achter.”

‘Veel, maar niet overdreven’

Eenzelfde teneur zien we bij het bezoek van het Par8-datacenter dan Digital Realty. Die uit de kluiten gewassen site heeft een capaciteit van 80 MW en is lang niet de enige in Parijs. Terplekke horen wede verwachting dat AI de komende jaren een capaciteit van 30 MW zal opslorpen. “Dat is veel”, aldus Fabrice Coquio, MD Digital Realty in Frankrijk, “Maar ook niet overdreven veel.”

Niemand twijfelt aan de relevantie van AI in de toekomst, en ook zonder AI zetten datacenterspecialisten zo snel als ze kunnen nieuwe capaciteit bij om aan de vraag te voldoen, maar het zet wel één en ander in perspectief. De AI-hype is heel actueel, maar AI zelf is toch iets meer een toekomstverhaal, zeker in de Europese Unie. Nvidia mag dan wel claimen dat alles in de toekomst AI zal zijn, de Europeanen lijken voorlopig niet geneigd om met hetzelfde enthousiasme op de kar te springen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home