VMware-snapshots falen op Windows Server 2019

VMware

Een compatibiliteitsprobleem tussen de ESXi-hypervisor van VMware en Windows Server 2019 zorgt ervoor dat sommige gebruikers niet in staat zijn om op een veilige manier snapshots te maken van hun virtual machines. Er is een workaround, maar die volstaat niet.

Het probleem ontstaat volgens The Register wanneer gebruikers de hypervisor-functie application quiescing gebruiken. Daarmee wordt een virtual machine voorbereid om veilig te worden ‘bevrozen’ als snapshot. Alle actieve software en bestandssystemen worden volledig opgeschort en de opgeslagen status is een perfecte en volledige snapshot van de VM.

Zonder het proces van application quiescing kunnen snapshots onvolledig of verouderd zijn. Data die in het applicatiegeheugen worden bewaard, zoals caches en buffers, worden dan mogelijk niet volledig naar de opslag weggeschreven en gaan verloren.

Workaround volstaat niet

Application quiescing zorgt momenteel voor problemen tussen Windows Server 2019 en versies 6.5 en 6.7 van de ESXi-hypervisor van VMware. De fabrikant biedt een workaround aan, maar die bestaat eruit om de functie uit te schakelen voor het maken van een snapshot.

Een tipgever van The Register wijst erop hoe dat kan betekenen dat “de meeste klanten niet weten dat ze nu back-ups maken van VM’s op een bestandssysteem-consistente manier, niet applicatie-consistent.” Dat is vooral problematisch bij applicatiegevoelige VM’s, waarbij het kan resulteren in inconsistente data.

Het uitschakelen van de funtie is dus niet altijd een goed idee, maar een andere oplossing biedt VMware voorlopig niet. Nochtans is het geen recent probleem. Op het ondersteuningsforum van de virtualisatiespecialist werd het al meermaals aangekaart over de afgelopen maanden.

Wie getroffen wordt door het probleem en er zeker van wil zijn dat er geen problemen optreden met snapshots, is momenteel veiliger af met een aanvullend product voor back-ups.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home