Broadcom gooit VMware-klanten een (kleine) reddingsboei

VMware-klanten met permanente licenties behouden gratis toegang tot veiligheidspatches. Klanten die hun abonnement moeten vernieuwen, krijgen dan weer extra beslissingstijd.

Broadcom gedraagt zich als een ware Dr. Evil richting kleine en middelgrote VMware-klanten sinds de overname van de virtualisatiespecialist. Broadcom erkende eerder al de ongemakkelijkheid. CEO Hock Tan komt nu met enkele verduidelijkingen.

Hij erkent dat het portfolio van VMware te complex was en te weinig geïntegreerd om een vuist te maken naar de hyperscalers. Broadcom zorgt nu voor heel wat R&D-cash om de Cloud Foundation-suite van VMware krachtiger en eenvoudiger te maken. Tegelijk benadrukt hij dat VMware-klanten hier niet allemaal blij om zijn.

“Terwijl we deze strategie uitrollen, blijven we van onze klanten leren hoe we hen het beste kunnen voorbereiden op succes door ervoor te zorgen dat ze altijd de overgangstijd en ondersteuning hebben die ze nodig hebben.”

“In het bijzonder brengt het abonnementsprijsmodel een verandering met zich mee in de timing van de uitgaven van klanten en de balans van die uitgaven tussen kapitaaluitgaven en operationele uitgaven.” Voor het eerst zegt de CEO van Broadcom publiek dat zulke extensies mogelijk zijn. Hopelijk biedt dat wat ruimte voor misnoegde klanten om opnieuw te onderhandelen.

Druk wordt opgevoerd

Daarnaast belooft de CEO dat klanten met een permanente licentie voor VMware-producten mogen rekenen op veiligheidsupdates (ook zero-day). Initieel gaat het enkel om vSphere, later wil Broadcom ook andere VMware-producten toevoegen.

Hiermee komt hij tegemoet bij klanten waarvan de onderhouds- en ondersteuningscontracten verlopen zijn en die ervoor kiezen om niet door te gaan met een abonnement.” De verandering betekent dat zulke klanten “in staat zijn om eeuwigdurende licenties op een veilige manier te gebruiken.”

Toevallig publiceerde Reuters een rapport gisteren dat de Europese antitrust-autoriteiten vragen heeft gesteld aan Broadcom rond de licentiekwestie.

Vorige week publiceerde Gartner nog een rapport rond de hyperconferged infrastructure (HCI)-markt. Het analysebureau voorspelt dat het aandeel van VMware een flinke duik zal nemen. “De 30 procent van de niet-VMware full-stack HCI installed base die in 2024 bestaat, zal toenemen tot 60 procent in 2029.”

Wie de hele Broadcom-saga wil nalezen op ITdaily, kan hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home