Proxmox lokt VMware-klanten met alternatief voor gratis versie ESXi

proxmox

Proxmox lanceert een migratietool om VMware ESXi-gebruikers eenvoudiger te laten overstapen naar het eigen virtualisatieplatform. Het wil zich opwerken als het alternatief voor de door Broadcom opgedoekte gratis versie van ESXi.

De stijgende ‘ongemakkelijkheid’ tussen Broadcom en VMware-klanten biedt een interessante opportuniteit voor kleinere partijen in de virtualisatiemarkt. Partijen zoals Proxmox zouden het vroeger niet gedurfd hebben om rechtstreeks de handschoen op te nemen tegen VMware, maar nu moederbedrijf Broadcom alles en iedereen tegen de schenen schopt, wagen ze hun kans. Proxmox kondigt een Import Wizard aan voor bedrijven die willen wegvluchten uit VMware ESxi.

lees ook

‘Minachting en brutaliteit naar klanten’: CIO-verenigingen laken gedrag Broadcom in open brief

De gratis versie van ESXi is één van de vele slachtoffers die Broadcom heeft gemaakt in het VMware-portfolio. De testversie was ideaal voor enthousiastelingen die wilden bijleren, of zelfs eerste kleine implementaties in productie. Door de gratis versie af te schaffen, verhoogt Broadcom de drempel voor bedrijven die niet de volle pot willen betalen voor het hypervisorplatform.

Opvang voor VMware-verlaters

Proxmox verwelkomt die klanten maar al te graag in zijn eigen Virtual Environment-platform. Met de nieuwe Import Wizard kunnen zij eenvoudig de overstap maken. Proxmox is een virtualisatieplatform ontwikkeld in de Linux-distributie Debian. De importtool zet ESXi-omgevingen om naar het configuratiemodel van Proxmox om downtime tot een minimum te beperken en werkt met versies 6.5 tot 8.0, de laatste gratis versie.

Virtuele vTPM-instellungen overzetten is nog niet mogelijk, dus Proxmox adviseert om de migratie niet als een kip zonder kop uit te voeren. In een forumpost raadt Proxmox aan om gastprogramma’s te verwijderen, netwerkconfiguratie-instellingen zoals MAC-adressen of handmatig toegewezen IP-adressen te noteren en volledige schijfversleuteling uit te schakelen. Als de schijversleuteling ingeschakeld blijft tijdens het migratieproces, zal een virtuele machine niet kunnen opstarten zonder herstelsleutel.

Proxmox is lang niet de enige partij die aan de mouw van ontevreden VMware-klanten trekt. Vorige week lanceerde Citrix-spin-off XenServer zijn virtualisatieaanbod, dat eveneens komt met een tool om over te stappen vanuit VMware. Ook OpenStack probeert met de nieuwe release Caracal VMware-klanten die een alternatief zoeken te lokken.

lees ook

Nutanix verwacht veel VMware-klanten, maar niet onmiddellijk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home