XenServer brengt Citrix Hypervisor weer tot leven

xenserver virtualisatie

XenServer laat weer van zich horen met de release van XenServer 8, wat in feite Citrix Hypervisor onder een nieuwe naam is. Met een prijs per socket-model wil het klanten weglokken van VMware.

Hoe is het nog met XenServer? Het bedrijf kondigt, meer dan een jaar na de afsplitsing van Citrix, de lancering van XenServer 8 aan. XenServer brengt eigenlijk het voormalige Citrix Hypervisor weer uit in een nieuw jasje. De kernfunctionaliteiten voor het draaien, beheren en verplaatsen van virtuele machines blijven behouden, met enkele moderne functies voor het virtualiseren van GPU’s en betere ondersteuning voor Windows 10, 11 en Windows Server 2022.

lees ook

Het wat en waarom van virtualisatie

XenServer 8 zal in drie formules verkrijgbaar zijn. De gratis Trial Edition is beperkt tot drie hosts. Voor de betaalde abonnementen, Standard en Premium, hanteert XenServer een prijs per socket-model, in plaats van een prijs per core. Dat wil zeggen dat je licentiekost niet stijgt wanneer je kiest voor krachtige chips met veel rekenkernen. Met op het eerste zicht interessantere prijsformules wil XenServer zich als ‘nieuwkomer’ snel manifesteren in de geconsolideerde hypervisormarkt.

Op zoek naar klanten

Het bedrijf richt zich in eerste instantie op bedrijven die vroeger al Citrix Hypervisor gebruikten. Probleem: XenServer weet zelf niet hoeveel klanten het al heeft. “Vandaag de dag zijn we niet in staat om te identificeren welke klanten Citrix Hypervisor gebruiken. De reden hiervoor is dat het huidige licentiemechanisme alleen getuigt van de aanwezigheid van een vereiste Citrix DaaS-licentie – het controleert de licentie niet daadwerkelijk”, bekent XenServer in een LinkedIn-post.

De vraag is maar of het aanbod van XenServer genoeg zal zijn. Een echt grote impact kunnen nieuwkomers in de hypervisormarkt voorlopig toch niet maken. De groeiende ‘ongemakkelijkheid’ onder VMware-klanten biedt het bedrijf wel een interessante opportuniteit waar het merkbaar op wil capituleren.

XenServer 8 bevat een migratietool om van VMware over te stappen en de Trial Edition lijkt een interessant alternatief voor het door Broadcom opgedoekte VMware ESXi. Maar XenServer is niet de enige partij die ontevreden VMware-klanten probeert te lokken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home