Nieuwe AMD Epyc-processors krijgen 12 DDR5-geheugenkanalen

AMD’s toekomstige Epyc-processors gebaseerd op de Zen 4-architectuur krijgen twaalf geheugenkanalen mee met ondersteuning voor minstens 6 TB.

Uit patches voor de EDAC-drivers voor de volgende generatie van AMD’s Epyc-processors, blijkt dat die processors twaalf geheugenkanalen zullen ondersteunen. Het gaat om de nog niet gelanceerde AMD Epyc Genoa-chips. Genoa is gebaseerd op de nieuwe Zen 4-microarchitectuur en zal op de 5 nm-node van TSMC gebakken worden.

Dankzij lekken konden we al eerder speculeren over de specificaties van de nieuwe serverchips. Via de driver-update bevestigt AMD nu dat Epyc Genoa twaalf geheugenkanalen zal ondersteunen. Bovendien wordt de chip DDR5-compatibel.

Snel en veel

Met twaalf 64 bit DDR5-kanalen krijgt Genoa een theoretische maximale geheugenbandbreedte van 460,8 GB/s. De huidige Epyc-processors ondersteunen DDR4-3200 over acht kanalen en zijn gelimiteerd tot 204,8 GB/s.

Het is nog niet duidelijk of de chips overweg zullen kunnen met één dan wel twee DIMM’s per kanaal. Samsung liet eerder al 512 GB DDR5-geheugen zien. Ondersteunt AMD Epyc Genoa slechts één DIMM per kanaal, dan nog loopt de maximale geheugencapaciteit daarmee op tot 6 TB. Vandaag is dat nog maar 4 TB. Als AMD er wel voor kiest om twee DIMMS per kanaal mogelijk te maken, verdubbelt die capaciteit nog eens.

AMD wil Epyc Genoa in de loop van volgend jaar op de markt loslaten. Op verdere details blijft het wachten tot de officiële lancering.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home