AMD toont Versal Gen 2: AI-acceleratie voor ingebedde systemen

AMD introduceert Versal Series Gen 2: een familie van chips geoptimaliseerd voor de verwerking van AI-workloads in geïntegreerde systemen.

Op Embedded Word in het Duitse Neurenberg kondigt AMD de Versal Series Gen 2-familie van chips aan. AMD’s Versal-chips zijn SoC’s gebouwd voor integratie in allerhande systemen. Ze zijn programmeerbaar en zitten in het AMD-portfolio sinds de acquisitie van FPGA-specialist Xilinx. De nieuwe reeks bestaat in eerste instantie uit twee submerken: Versai AI Edge Gen 2 en Versal Prime Gen 2. De Prime-reeks biedt een geïntegreerde FPGA voor klassieke workloads, terwijl Versal AI Edge FPGA- en AI-acceleratie naar ingebedde systemen brengt.

FPGA, accelerator en CPU

Versal AI Edge Gen 2 moet aanzienlijk efficiënter zijn dan zijn voorganger, met drie keer meer TOPS per watt dan de eerste generatie van Versal AI-SoC’s. Versal AI Edge Gen 2 bestaat uit drie belangrijke componenten: programmeerbare FPGA-schakelingen, een AI-accelerator en een ARM-gebaseerde CPU. Die werken als een geheel en delen DDR5-geheugen.

lees ook

FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning

AMD wil met deze component complexiteit wegnemen voor de integratie van AI in ingebedde systemen. Zonder Versal zou een fabrikant een FPGA, een lichte AI-accelerator en een CPU moeten combineren, terwijl alle nodige capaciteiten nu ingebakken zitten in één chip.

Chip voor buitenshuis

De FPGA-accelerator is niet bedoeld voor datacenters, maar voor ingebedde systemen waar efficiëntie, een compact formaat en een laag stroomverbruik van belang zijn. Denk daarbij aan toepassingen in slimme steden of de automobielsector. De FPGA-chiplet kan door een klant geoptimaliseerd worden voor heel specifieke scenario’s, zoals preprocessing van sensordata. Dankzij de aanpasbaarheid van deze chiplet, gebeurt dat heel snel en efficiënt. Vervolgens kan de AI-accelerator inferentie uitvoeren op basis van het FPGA-werk. Tot slot is er de CPU voor meer traditionele workloads die bij het proces komen kijken.

De Versal Prime Gen 2-chips zijn gelijkaardige SoC’s, zonder een focus op AI. Deze chips combineren enkel een FPGA-component met een Arm-CPU. Die aanpak brengt dezelfde eenvoud naar klanten, zonder de AI-acceleratie die voor traditionele workloads overbodig is.

Beschikbaarheid

De nieuwe Versal-chips zullen pas vanaf volgend jaar beschikbaar zijn. Op dit moment voorziet AMD de documentatie zodat klanten aan de slag kunnen met ontwikkeling. Samples verschijnen in de eerste helft van 2025, terwijl productiemodellen pas eind volgend jaar van de band zullen rollen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home