Details toekomstige AMD-processors gelekt: 5 nm, DDR5 en 96 kernen

amd epyc rome promo

Een eerste groot lek over de AMD Epyc Genoa-processors toont aan dat de processorfabrikant aan de vooravond van een nieuwe enorme sprong voorwaarts staat, al moeten we nog tot 2022 geduld uitoefenen.

AMD zal in 2022 zijn Epyc Genoa-chips lanceren. De nieuwe processors zullen zich net als andere CPU’s uit de Epyc-reeks op servers richten. Epyc Genoa is niet de eerstvolgende reeks van AMD-serverprocessors. Eerst zal de chipontwikkelaar nog Epyc Milan lanceren, gebaseerd op de Zen 3-architectuur.

Gelekte specificaties

AMD ontwikkelt Epyc Genoa op Zen 4. Die architectuur is geoptimaliseerd voor het 5 nm-bakproces van TSMC. De kleinere node geeft AMD de nodige marge om pk’s in te bouwen. De nieuwe processors zouden met maximaal 96 rekenkernen verschijnen, goed voor 196 threads. AMD plant verder om meteen het nieuwe DDR5-geheugen te omarmen. Daarvan komt de productie stilaan op gang. De chips moeten tot 12 kanalen aan DDR5-5200-geheugen ondersteunen. Tot slot zouden de processors 128 PCIe 5.0-lanes meekrijgen. PCIe 5.0 verdubbelt de capaciteiten van het vrij nieuwe PCIe 4.0 opnieuw en dat biedt potentieel voor supersnelle opslag in datacenters.

AMD trekt voor de nieuwe chips de kaart van de prestaties, en schuift zuinigheid naar de achterbank. Volgens het lek krijgen de CPU’s immers een TDP van 320 watt mee, configureerbaar tot maar liefst 400 watt. Tot slot komt AMD Epyc Genoa met een nieuwe socket: SP5 (LGA 6096).

De gelekte specificaties suggereren dat AMD opnieuw een grote sprong in prestaties zal maken met Epyc Genoa. Eer het zover is, moet Epyc Milan nog met de spierballen rollen. De sprong voorwaarts van Genoa zal ten opzichte van die nieuwe chips gebeuren. Bovendien is 2022 nog veraf. Wieweet wat tovert Intel nog uit zijn hoed tegen dan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home