‘Open-source leveranciers timmeren hun licenties dicht’

Open-source leveranciers, die nog niet zijn overgestapt naar minder tolerante, closed-source licenties, gaan dat dit jaar doen. Ze moeten wel, omdat de overstap naar de cloud hun bedrijfsmodellen bedreigt. Dit beweert Andy Mendelsohn, Executive Vice President, Oracle Database Server Technologies aan The Register.

“Welke schijn van openheid deze open-source leveranciers ook hebben, ze proberen het nu terug te nemen. Het wordt anders moeilijk voor ze om te overleven in de cloud, als iemand gewoon de code kan ophalen en er een eigen cloudservice van kan maken”, aldus Mendelsohn.

Bad guy

Dat Oracle de ‘bad guy’ zou zijn, omdat het bedrijf er altijd voor heeft gekozen geen open-source software uit te brengen noemt hij ‘archaïsch denken’. Mendelsohn vraagt zich dan ook licht sarcastisch af of de andere partijen nu ook bestempeld mogen worden als ‘bad guy’.

Al zijn veel van de zogenaamde open-source leveranciers volgens hem eigenlijk helemaal niet zo open, aldus The Register. Zeker niet als zij de enige zijn die met de open-source code werken. Daarentegen is Linux volgens hem wel een echte open-source leverancier. Het bedrijf beschikt volgens Mendelsohn over een schat aan ontwikkelaars, afkomstig van meerdere bedrijven die allemaal aan de verdere ontwikkeling van de code bijdragen.

‘Cloudleveranciers pikken codes in’

Naast MongoDB zou inmiddels ook Redis onlangs wijzigingen in zijn licentiemodellen hebben aangebracht. Volgens beide bedrijven kwamen ze tot dit besluit doordat de grote cloudleveranciers hun codes inpikten, maar niks teruggaven aan de gemeenschap. De Oracle topman verwacht naar eigen zeggen dan ook dat andere open-source leveranciers snel volgen: “”Je ziet ze het een voor een doen. Ik denk dat ze het allemaal dit jaar gaan doen, als ze het nog niet gedaan hebben.”

Dit betekent wel, dat door de verschuiving naar de cloud het bedrijfsmodel van Oracle hetzelfde is als dat van andere cloudbedrijven. Zo constateert The Register dat in de on-prem-wereld Big Red bijvoorbeeld nog licenties en ondersteuning verkocht. In de cloud geldt het pay-per-use principe.

Amazon

“De cloud is een uitdaging voor deze bedrijven,” zei hij, wijzend op de fusie van open-source datamanagementbedrijven Cloudera en Hortonwork. Ze proberen te achterhalen hoe ze kunnen overleven. En als alles wat ze kunnen zeggen is ‘ik ga een service bouwen en deze op Amazon uitvoeren’, dan moeten ze het opnemen tegen Amazon met dezelfde Open Source Hadoop-code. Naast dat ze ook hun eigen service moeten creëren. Tenzij je teruggaat naar closed source, wat je bijvoorbeeld Mongo ziet doen.

Volgens Mendelsohn allemaal voorbeelden die aantonen dat deze bedrijven eigenlijk nooit echt open waren: “Het gaat de perceptie van deze bedrijven veranderen. Zij werden eerst gezien als de goeden en Oracle was de slechterik. Ook Amazon’s CEO Jeff Bezos moet het bezuren. “En Amazon, is Amazon de ‘good guy’? Ze hebben nooit een regel van hun extensies bovenop de open-source code in de open source gezet. Dat lijkt niet op iets goeds”, aldus Mendelsohn.

 

Gerelateerd: Oracle Cloud Infrastructure uitgebreid met HPC-oplossingen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home