Het Oracle Database@Azure-aanbod van Microsoft en Oracle strijkt neer in Europa. Dit jaar staat een globale uitbreiding naar vijftien regio’s op de planning.
Oracle maakt bekend dat klanten die zijn aangesloten op het Microsoft-datacenter in Frankfurt, zich vanaf vandaag kunnen aanmelden voor het Database@Azure-aanbod. Beide bedrijven kondigde vorig jaar een gezamenlijk cloudaanbod aan, waarbij bedrijven Oracle-infrastructuur kunnen laten draaien in een Azure-datacenter. Het aanbod werd initieel gelanceerd in de Verenigde Staten, maar strijkt nu ook neer in Europa.
Microsoft en Oracle willen hun aanbod dit jaar nog naar minstens vijftien regio’s wereldwijd brengen. Voor Europa staan uitzwervingen naar Frankrijk, Italië en Zweden op de planning. België zal nog niet meteen aan de beurt komen, maar eens de Azure-cloudregio voor ons land officieel geopend wordt, is dat op termijn zeker een mogelijkheid. Microsoft plakt voorlopig nog geen datum op de officiële opening van de Belgische datacenters. Lokale Azure-regio’s bieden voordelen op vlak van compliance en latency.
Dure affaire
De kostprijs van Oracle-diensten berekenen vereist hogere wiskunde, en het Database@Azure-aanbod maakt het er zeker niet veel eenvoudiger op. Experten waarschuwden al dat het een dure affaire kan worden, omdat je in essentie intekent bij twee providers. Op de website van Oracle lezen we een prijs van 0,15 euro of 0,62 euro per vCPU per uur. Dit moet je dubbel tellen, want Oracle rekent twee vCPU’s als equivalent voor één Oracle Processor-licentie voor klanten. Baseer je dus op de ‘prijs per unit’.
Daar komt vervolgens nog een toeslag bij voor de Azure-infrastructuur. Deze wordt eveneens per uur dat je de servers laat draaien afgerekend. Dit komt voor een enkele storage of databaseserver op 2,69 euro per uur, en 13,5 euro per uur als je een kwartrack neemt. We kunnen alleen maar adviseren om de hulp van een expert in Oracle-licenties en een hoogleraar wiskunde in te roepen om de kosten van het aanbod voor je bedrijf in te schatten.