Dell trekt misschien toch opnieuw naar de beurs

dell

Dell werkt aan een plan om zichzelf toch weer opnieuw op de beurs te krijgen. Het zou aandelen wisselen met EMC. Deze ‘tracking stock’ werd aangemaakt toen Dell EMC overnam twee jaar geleden.

The Wall Street Journal kon met enkele mensen spreken die dichtbij het plan staan van Dell. Het probeerde eerder al om een terugkeer op de beurs te realiseren door VMware te gebruiken, maar dat plan ging uiteindelijk niet door. Nu heeft het een nieuwe piste uitgewerkt met EMC, dat door Dell werd overgenomen in 2016.

EMC

Tijdens de overname van EMC door Dell werd er een zogenaamde ‘tracking stock’ aangemaakt. Dit aandeel had twee functies. Allereerst gaf het EMC-aandeelhouders een manier om de 80 procent te bewijzen dat ze in VMWare hadden. Daarnaast zorgde het er ook voor dat Dell veel minder geld moest lenen om EMC te kopen omdat het de aandeelhouders iets anders van waarde kon geven.

Deze ‘tracking stock’ staat publiek op de beurs genoteerd, wat de deur open laat voor Dell om die in te kopen om zo een terugkeer op de beurs te realiseren.

Het aandeel dat werd aangemaakt bij de EMC-overname heeft bijzonder goed gepresteerd van 43,50 dollar halfweg 2016 tot 85,27 dollar vorige week. Volgens WSJ werkt Dell aan een plan om die aandelen allemaal op te kopen. Het wil zelfs een flinke surplus betalen om de huidige aandeelhouders te overtuigen.

VMware

Daarmee is Dell echter nog niet zeker van een terugkeer op de beurs. Het aandeel van EMC is op twee jaar tijd verdubbeld, wat het bijzonder interessant maakt om te behouden. Zelfs met een flinke premium bestaat de kans erin dat huidige aandeelhouders niet mee in het verhaal stappen.

The Register benadrukt ook dat het aandeel vooral sterk groeit omdat VMware bijzonder goed presteert. Toekomstige prognoses ogen rooskleurig en kunnen de aandeelovername bemoeilijken.

Tot slot is er het verhaal van Dell om nu opnieuw uit te leggen aan het grote publiek dat ze terug richting de beurs trekken. Eind 2013 werd Dell een privébedrijf en heeft het heel zwaar de nadruk gelegd op de flexibiliteit en betere langetermijnplanning vergeleken met logge beursgenoteerde bedrijven. Nu zal het opnieuw het geweer van schouder moeten wisselen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home