Chirurg livestreamt schouderoperatie met HoloLens naar kinesitherapie-studenten

HoloLens operatie livestream

Professor en orthopedisch chirurg Olivier Verborgt van Orthoca, het orthopedisch departement van AZ Monica, heeft een schouderprothese ingreep gelivestreamd. Hiervoor gebruikte hij de HoloLens 2, de augmented reality bril van Microsoft. 

Een veertigtal studenten en experts keek op 30 maart 2021 mee met de ogen van Prof. Dr.  Olivier Verborgt. Met de HoloLens van Microsoft zond hij een schouderprothese ingreep live uit tijdens een interactief college voor de opleiding kinesitherapie en experts uit het werkveld. 

Normaal kunnen kinesitherapie studenten een operatie live bijwonen vanuit de operatiekamer. Vanwege de maatregelen en extra voorzichtigheid in ziekenhuizen, was deze mogelijkheid er dit jaar niet. Door de operatie te livestreamen via de HoloLens was het voor de studenten alsnog mogelijk om in de praktijk mee te kijken. 

Hoe werkt de HoloLens?

De HoloLens 2 ziet eruit als een normale bril die je opzet. Doordat de bril doorzichtige lenzen heeft, kun je er nog altijd de normale wereld door zien. Ondertussen neemt de bril op wat er voor je ogen gebeurt, zowel het beeld als het geluid. 

Prof. Dr. Verborgt verbond zijn HoloLens met het Microsoft Teams platform om te livestreamen wat er voor zijn ogen gebeurde. Tijdens de operatie konden toeschouwers ook vragen stellen en daar live een antwoord op krijgen van de chirurg zelf. 

Unieke ervaring voor studenten

Het livestreamen van operaties door middel van de HoloLens geeft studenten een unieke ervaring. Een groot aantal deelnemers kan een operatie rechtstreeks door de ogen van de chirurg volgen alsof ze er zelf bij zijn. Ook kunnen ze tijdens de operatie vragen stellen. 

Een bijkomstige optie is dat de chirurg gemakkelijk hologrammen van de anatomie en de geplande operatie kan laten zien. Zo kan de chirurg bijvoorbeeld de exacte locatie van botten, spieren, zenuwbanen en bloedvaten op een hele heldere manier tonen en overbrengen naar de studenten. 

De toekomst van augmented reality in de operatiekamer

De livestream van Prof. Dr. Verborgt en zijn collega’s was een groot succes. Daarom zijn zij van plan om in de toekomst vaker livestream operaties met de HoloLens te organiseren voor webinars of colleges vanuit het AZ Monica ziekenhuis. 

Naast dat de HoloLens gebruikt kan worden om een operatie te livestreamen, kan een chirurg de bril ook gebruiken om 3D-beelden van de anatomie van een patiënt te maken. Bijvoorbeeld door een schouder in te scannen of een MRI scan van het brein te maken. Deze beelden kan hij in de bril zetten, zodat hij tijdens de operatie zowel de beelden als de echte wereld kan bekijken. Door op deze manier gebruik te maken van AR, krijgt de chirurg een X-ray visie van de patiënt, zonder dat hij daarvoor een grote incisie moet maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home