‘Google werkt aan een AR-headset en mikt op een lancering in 2024’

Google Glass Enterprise Edition

Het team rond Project Iris is een goed bewaard geheim binnen Google dat werkt aan een AR-bril die in 2024 op de markt zou komen.

Twee Google-ingenieurs die nauw bij de ontwikkeling van een nieuwe augmented reality-bril (AR) staan, lekken de eerste details over het project aan The Verge. Net als de ‘mixed reality’-bril waar Apple aan werkt, maakt Project Iris gebruik van externe camera’s om een ‘augmented’ beeld van de wereld rondom je te tonen.

Het huidige prototype lijkt heel sterk op een skibril. De rekenkracht verloopt via de Google Cloud of een externe computer, maar het spreekt voor zich dat de nadruk voornamelijk op het eerste komt te liggen.

Volgens de bronnen die spraken met The Verge, werkt vandaag een team van 300 mensen aan Project Iris. Er zouden daar nog honderden bijkomen richting de lancering van de headset.

Mixed reality-race

Elk lek moet je met een korrel zout nemen, maar met projecten die nog minstens twee jaar verwijderd zijn van lancering is een zak zout realistischer. R&D-projecten bij elk bedrijf, zeker bij Google, kunnen experimenteel blijven en nooit een finaal product opleveren.  

Anderzijds is de race naar ‘mixed reality’ vandaag wel een feit met Meta, Apple en Microsoft die volop met producten experimenteren of al hardware beschikbaar hebben. Google mag en kan niet achterop hinken.

De zoekgigant heeft bovendien zelf heel wat ervaring opgedaan binnen AR toen het in 2012 al Google Glass lanceerde. De innovatieve bril faalde als een consumentenproduct maar wordt vandaag nog wel actief voor professioneel gebruik (zie foto openingsbeeld) aangeboden.

lees ook

Google Glass nu in beta beschikbaar voor Google Workspace-gebruikers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home