AR heeft het moeilijk: Magic Leap headset verkoopt amper

Magic Leap One, de langverwachte AR-headset die een rivaal moet worden voor de Hololens en de markt moest open breken, heeft het moeilijk. Volgens cijfers zouden er sinds de lancering amper 6.000 exemplaren zijn verkocht. Bovendien spreken ontwikkelaars hun ongenoegen uit over de instabiliteit van de headset.

Augmented Reality (AR) wordt door de industrie aanzien als de toekomst, maar vandaag zijn het vooral groeipijnen. Naast Microsoft met zijn Hololens is Magic Leap een van de belangrijkste voortrekkers van AR. Het bedrijf wordt financieel gesteund door grootmachten als Google, Alibaba en AT&T en heeft al meer dan 2,3 miljard dollar opgehaald aan investeringen.

De chouchou van Silicon Valley heeft het moeilijk nu blijkt dat er maar 6.000 exemplaren van de Magic Leap One werden verkocht. Initieel mikte de CEO op 1 miljoen headsets, maar liet later weten dat het om een grap ging en dat de target op 100.000 stuks staat voor dit jaar. De bril kost 2.295 dollar, waarmee het goedkoper is dan de Hololens van Microsoft die 3.500 tot 5.000 dollar kost.

Onrealistische doelen

Volgens het rapport is een nieuwe generatie headset nog niet in zicht en moeten we nog jaren wachten. Er zouden fundamentele technologiebeperkingen zijn wat betreft het vergroten van de gezichtsveld en de integratie van 5G in een kleinere en lichtere headset. Magic Leap heeft gereageerd op het rapport met de melding dat er heel wat fouten en misleidende statements in staan. Het ontkent echter niet de tegenvallende verkoopcijfers.

Tot op vandaag heeft Microsoft over twee jaar tijd 50.000 Hololens headsets verkocht. Het was achteraf gezien bijzonder optimistisch van Magic Leap om op 100.000 units te mikken binnen een jaar enkel en alleen al voor het prijsverschil en de verbeterde technologie vergeleken met de Hololens.

Fundamentele problemen

Daarnaast zouden er fundamentele problemen zijn met diverse Magic Leap One-headsets. Op Reddit hebben een aantal ontwikkelaars hun ongenoegen geventileerd. Zo zou het toestel meermaals per dag moeten worden gereset omdat het anders vastloopt en is er nog steeds geen ingebouwd toetsenbord als basisfunctionaliteit. Het toestel voelt continu heet aan waardoor het niet comfortabel kan worden gedragen. De afstandsbediening zou ook regelmatig connectie verliezen.

De discussiethread benadrukt verder dat de Hololens SDK veel meer volwassen aanvoelt en een betere ervaring biedt. Zo is er daar out-of-the-box een integratie met Unity. Hololens 2 is vandaag verkrijgbaar, maar het aantal beschikbare exemplaren is eerder beperkt.

Magic Leap heeft volgens het rapport ondertussen tientallen werknemers ontslagen waaronder twee executives: CFO Scott Henry en SVP of Creative Strategy John Gaeta.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home