Zoekmachine Ecosia lanceert ‘duurzame’ browser

ecosia, web, browser, duurzaamheid
Beeld: Ecosia

Ecosia financiert de aanplanting van bomen met een deel van de opbrengst van zoekadvertenties. De ‘groene’ zoekmachine heeft nu een platformonafhankelijke browser voorgesteld om de online voetafdruk te vergroten.

De nieuwe zoekmachine heeft als fundament Google’s opensource browser Chromium, weet TechCrunch. Dat verklaart meteen waarom de look van de browser opvallend veel weg heeft van Chrome. Voor het Duitse bedrijf is die vergelijking een positief punt. Op die manier hoopt Ecosia zoveel mogelijk gebruikers weg te lokken, door hen een vertrouwde ervaring aan te bieden. Die gebruikers kunnen zelf de bestemmingspagina aanpassen naar hun eigen wensen.

Duurzaamheidsbelofte

De nieuwe browser is platformonafhankelijk, wat betekent dat die zowel beschikbaar is voor Mac, iOS en Android. Door op meerdere platformen te draaien, wil Ecosia haar duurzaamheidsbelofte verder laten groeien. “We willen met deze browser gaan naar waar onze gebruikers zijn om zo de voetafdruk te vergroten op de plaatsen waar ze duurzamer willen zijn”, zegt CPO Michael Metcalf. “Op dit moment is onze belangrijkste use-case het zoeken naar informatie, maar we willen verder doorgroeien naar het delen van browse-ervaringen.”

Bij die nieuwe ervaringen hoort volgens Ecosia ook een aangepast shopping-programma. Zo zullen gebruikers links naar winkelsites van pakweg Decathlon en Amazon zien onder de gesponsorde links. Het bedrijf laat weten dat het geld dat wordt verdiend met die reclame-inkomsten, grotendeels zal gaan naar het planten van bomen en het ondersteunen van ‘groene’ projecten’. Ecosia heeft zich bijvoorbeeld geëngageerd om elke dag 25Wh schone energie, per gebruiker, op te wekken. Dit jaar overschreed het bedrijf de grens van 200 miljoen aangeplante bomen, op 95.000 locaties wereldwijd.

Maatwerk in browser

De CPO liet zich ontvallen dat Ecosia beseft dat consumenten graag online winkelen, ook al promoot het bedrijf net de vermindering ervan. Met het partnerprogramma heeft Ecosia een tool om iets terug te doen. In de toekomst wil Ecosia de klantgerichte shopping-interface verbeteren door onder andere een AI-chatbot te integreren en meer maatwerk te introduceren in de browser. In eerste instantie richt Ecosia zich tot het bestaande gebruikersbestand, ongeveer 20 miljoen mensen sterk. Het zal ook meer marketing voeren naar consumenten die een affiniteit vertonen met de ‘groene’ zaak.

lees ook

Chrome krijgt betaalde versie voor bedrijven met meer beveiligingsfuncties

Vorige jaar voerde Ecosia een structurele wijziging door in de zoekmachine. Na jarenlang Bing als enige zoekmachine te hebben gebruikt, begon het bedrijf te experimenten met Google in markten zoals Canada, Nieuw-Zeeland en Brazilië. Nu heeft Ecosia een eigen browser, gestoeld op Chromium, gelanceerd. Het retentiepercentage uit de bètatests stemde de bedrijfsleiding alvast tevreden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home