Grote Belgische bedrijven verkiezen Azure, maar cloud first heeft afgedaan

Net iets meer dan de helft van de grote Belgische ondernemingen maakt zich zorgen over zijn gegevens in de cloud. Dat heeft impact op de cloudstrategie.

51 procent van de grote Belgische ondernemingen maakt zich zorgen om zijn data in de cloud. Dat blijkt uit een onderzoek van CIO-belangenorganisatie Beltug bij bedrijven met 200 werknemers of meer. Ze stippen verschillende kopzorgen aan, maar twee springen er bovenuit: veiligheid van de data, en de vraag of gevoelige data buiten de EU wordt opgeslagen. Respectievelijk 94,1 procent en 78 procent ligt daar van wakker.

lees ook

Eén op vijf grote Belgische bedrijven overweegt privaat 5G-netwerk

Ook meer praktische problemen spelen. Zo stelt 66,9 procent vast dat uit de cloud vertrekken moeilijker is dan er heen te verhuizen. Ze worstelen met moeilijkheden in de afbouw van een cloudoplossing. 53 procent ziet problemen bij de kost, zowel financieel als wat tijd en moeite betreft, in het terughalen van de data. 56 procent worstelt met de mogelijkheid om data bij een cloudprovider te combineren met gegevens in andere toepassingen.

Veiligheid en lock-in

Verder valt het op dat de SLA’s weinig doen om de vrees voor problemen te verzachten. 63,8 procent van de bevraagden heeft twijfels bij wat er kan gebeuren wanneer een provider met een serieus probleem kampt.

lees ook

Tandem inflatie en tekort aan talent vertraagt Belgische IT-projecten

Evenveel grote Belgische bedrijven maken zich zorgen over data in de cloud als bij gelijkaardige bevraging twee jaar geleden. Bovendien zijn de problemen die daar voor zorgen niet nieuw. We kunnen bovenstaande euvels immers onderbrengen in twee categorieën: dataprivacy en de gevolgen van vendor lock-in. Dat toont aan dat cloudproviders er de afgelopen twee jaar niet echt in geslaagd zijn om hun diensten anders te positioneren, ondanks meer lokaal geankerde dienstverlening.

Weg met cloud first, maar Azure boven

De impact laat zich voelen. De populariteit van een cloud first-strategie is gedaald en veel bedrijven kijken zelfs opnieuw naar on-premises als eerste keuze. 23,6 procent geeft aan zoveel mogelijk lokaal te willen doen, tegenover 18,9 procent die in eerste instantie naar de cloud kijkt. In lijn met andere onderzoeken is ook in ons land de hybride aanpak kampioen: 56,6 procent van de bevraagden evolueert per workload waar die het best draait.

Tot slot valt nog op dat er voor grote Belgische ondernemingen eigenlijk maar één primaire keuze is wanneer ze naar een cloudprovider kijken en dat is Microsoft. 85 procent kiest voor Azure, gevolgd door amper 13,5 procent voor AWS en 9,7 procent voor Google. De cijfers van Beltug zijn nog extremer dan die van ons eigen onderzoek, dat evenmin twijfel liet bestaan over de dominantie van Azure.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home