Google reageert: geen ChromeOS op Android, ondanks Pixel-demo achter de schermen

In een private demo heeft Google ChromeOS getoond op een Pixel 8. Wanneer je de smartphone aan een monitor koppelt, start ChromeOS in plaats van Android.

Update 16/05: Google heeft officieel gereageerd op het gerucht dat ChromeOS mogelijk naar Android komt. De demo heeft effectief plaatsgevonden, maar het ging enkel om een ‘leuke’ proof-of-concept om AVF te demonstreren in Android 15. Er zijn officieel nog geen plannen om ChromeOS te integreren in Android.


Origineel 14/05: Google heeft vandaag twee besturingssystemen: ChromeOS voor desktopomgevingen en Android voor mobiele toepassingen, tv’s en in auto’s. Volgens Android Authority heeft de zoekgigant nu een demo achter gesloten deuren gegeven waar een Pixel 8 smartphone wordt omgetoverd tot ChromeOS-apparaat.

De demo omvat een bekabelde verbinding met een USB-C-compatibele monitor en een bluetooth muis en toetsenbord. Daarna functioneert de Pixel 8 als een mini-pc met ChromeOS als besturingssysteem.

Dit wordt mogelijk gemaakt door gespecialiseerde versie van ChromeOS in een virtuele machine binnen het Android Virtualization Framework (AVF). Die laatste werd in Android 13 geïntroduceerd vorig jaar.

AVF biedt een veilige en private uitvoerbare omgeving voor hoog gevoelige code. Bij de lancering van Android 13 deed AVF dienst als een lightversie van een geïsoleerde virtuele machine. Toch konden ontwikkelaars toen al veel meer met de nieuwe functie doen. Zo deelde Danny Lin op X een mogelijkheid om Windows 11 op Android 13 te draaien via AVF.

Naast een private demo deelt Google voorlopig geen details mee of het ChromeOS op termijn wil integreren in zijn Pixel-telefoons en over Android-telefoons van andere fabrikanten. Het blijkt mogelijk te zijn in de demo, afwachten of Google hiermee een vuist wil maken tegen onder andere Samsung DeX.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home