Microsoft loopt in op AWS in strijd om publieke cloud

microsoft mwc 2024

AI doet de publieke cloud weer groeien als kool. In het eerste kwartaal liet de sector de sterkste groei sinds 2022 optekenen. AWS blijft de grootste, maar ziet Microsoft dichterbij komen.

2024 lijkt opnieuw een boerenjaar voor de publieke cloud te worden. Synergy Research Group schat dat investeringen in cloudinfrastructuur (IaaS, PaaS, gehoste private cloud) opliepen tot 76 miljard dollar. Dat is dertien miljard dollar meer dan in het eerste kwartaal van 2023, ofwel een groei van 21 procent.

Het was al van 2022 geleden dat de publieke cloud nog een kwartaalgroei van meer dan twintig procent kende. Niet dat de cloud een rustig 2023 kende, integendeel, maar groeipercentages bleven gestaag rond vijftien procent.

De huidige AI-hype duwt de groeipercentages weer even de hoogte in, al merken de analisten op dat de explosieve groei van dertig tot veertig procent per kwartaal van voor 2022 niet meer realistisch is, omdat de publieke cloud simpelweg te groot geworden is. Toch ziet Synergy Research Group de cloud nog verdubbelen in omvang in de komende vier jaar.

AWS voelt hete adem van Microsoft

De versnelde groei lijkt vooral de ‘Grote Drie’ in de cloudindustrie goed uit te komen. Het triumviraat AWS, Microsoft en Google verstevigt de grip op de markt: 67 procent van alle clouduitgaven belanden op hun bankrekening. AWS blijft met 31 procent de grootste, maar de dominantie is steeds minder uitgesproken.

lees ook

Danielle Gorlick, AWS: “Benelux is Europese koploper in cloud en AI”

Microsoft en Google lijken de AI-hype beter naar hun hand te kunnen zetten. Met name Microsoft loopt kwartaal na kwartaal in op AWS en heeft nu een marktaandeel van 25 procent. Google Cloud hangt rond de elf procent en sinds enkele kwartalen ook winstgevend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home