Microsoft Azure laat AWS en Google Cloud ver achter op Belgische IT-markt

microsoft azure

Meer dan de helft van Belgische bedrijven is klant bij Microsoft Azure, blijkt uit een steekproef bij onze lezers. Een multicloudstrategie is nog niet de norm op de Belgische IT-markt.

Heel wat bedrijfsprocessen spelen zich vandaag de dag af in de cloud. De cloud biedt meer flexbiliteit, schaalbaarheid, beveiliging en beschikbaarheid vanop afstand dan alles op een on-premise server te laten draaien. De globale cloudindustrie wordt gekenmerkt door een driestrijd tussen Amazon Web Services (beter bekend als AWS), Microsoft Azure en Google Cloud. Analysebureau Statista kent AWS een marktaandeel van 34 procent toe, Microsoft en Google volgen met 21 en elf procent.

lees ook

4 pijlers voor een succesvolle transformatie naar de cloud

Specifieke cijfers marktcijfers voor België zijn nauwelijks tot niet te vinden. Daarom hielden we deze maand een steekproef bij ons lezerspubliek om te achterhalen hoe de marktverhoudingen tussen de grote hyperscalers op de Belgische IT-markt liggen. 123 respondenten namen deel aan de rondvraag.

Microsoft zet AWS en Google op grote achterstand

Een overtuigende winnaar kwam uit de bus gerold: Microsoft Azure. Maar liefst 57 procent van de deelnemers gaf aan clouddiensten bij Microsoft af te nemen. Eerste achtervolger AWS wordt met 17 procent op een grote achterstand gezet. Waar AWS zich op globaal niveau de onbetwiste marktleider mag noemen, is hun aandeel op de Belgische IT-markt veel kleiner.

Onder Microsoft licht de concurrentie dicht bij elkaar. Google Cloud hijgt met zestien procent in de nek van Amazon. De vierde grote speler Oracle Cloud Infrastructure heeft een aandeel van 12 procent. Oracle kruipt zo steeds dichterbij de grote drie, althans toch op de Belgische IT-markt. 19 procent van de respondenten vinkte de antwoordoptie ‘Anders’ aan. Hieronder kunnen onder andere kleinere, lokale cloudproviders, alsook private cloudplatformen.

Multicloud (nog) niet de norm

We lieten de mogelijkheid om meerdere antwoorden te geven. Hiermee wilden we te weten komen of het gedachtegoed van een multicloud ook Belgische bedrijven heeft bereikt. Steeds meer bedrijven verdelen hun data en workloads over meerdere cloudplatformen, zij het bij verschillende publieke hyperscalers of een combinatie van publieke of private cloud, om minder vast te hangen aan één provider.

lees ook

Verdeel en heers: de voor- en nadelen van multicloud voor je bedrijf

In de Belgische IT-markt blijkt dit toch nog eerder uitzonderlijk te zijn. Ongeveer een op tien respondenten gaf aan op meerdere cloudplatformen te zitten. Meestal zijn dat dan twee verschillende providers, enkele uitzonderingen durven het aan om met drie of meer partijen in zee te gaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home