Microsoft HoloLens geeft Amerikaanse soldaten letterlijk hoofdpijn

HoloLens US Army

Het miljardencontract dat het Amerikaanse leger afsloot met Microsoft zorgt voor fysieke ongemakken bij de soldaten die het mixed reality-toestel langere tijd gebruiken.

In april 2021 beklonken Microsoft en het Amerikaanse leger de deal voor de levering van 120.000 headsets, gebaseerd op de HoloLens-technologie. De contractwaarde van net geen 22 miljard dollar was meteen de grootste deal in zijn soort. Nadat de levering eind vorig jaar werd uitgesteld tot 2022, duikt nu een wellicht veel groter probleem op. Uit een gelekt rapport blijkt dat de grote meerderheid van de soldaten na minder dan drie uur zich al misselijk voelt.

Fysieke ongemakken

Naast de vraag of de Amerikaanse soldaten wel zaten te wachten op de HoloLens-technologie, krijgen de chefs een bijkomend probleem op het bord. De studie van het Pentagon naar aanleiding van doorgedreven tests met de headwear waar onder andere Bloomberg de hand op kon leggen, spreekt van ‘fysieke ongemakken die een missie kunnen beïnvloeden’. 80 procent van de soldaten klaagden over hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid aan de ogen.

De klachten die de soldaten ervaren, komen overeen met die van personen die een gewone HoloLens of ander type VR-bril gebruiken. Met dat verschil dat de militairen er nog een zware helm en andere apparatuur bij moeten verdragen.

Technische problemen

De studie wordt er met de pagina minder fraai op. Naast de fysieke ongemakken meldden de soldaten dat het Integrated Visual Augmentation System (IVAS) simpelweg nog niet betrouwbaar is. Volgens anonieme bronnen menen de militairen zelfs dat het systeem in de huidige vorm kan leiden tot het falen van een missie.

Volgens Bloomberg heeft Nickolas Guertin, director of Operation Test and Evaluation bij het Amerikaanse leger, gezegd dat de brillen verbetering nodig hebben. En dat die aanpassingen er moeten komen op het gezichtsveld, de lichtsensoren en helderheid van het scherm. Daarnaast meldde hij dat sommige essentiële functies niet betrouwbaar werkten.

Guertin gaf ook een beetje positieve feedback. Volgens hem zijn bugs in de nieuwste modellen gemakkelijker te fixen. Daarnaast bieden die modellen een verbeterde navigatie en coördinatie van de bewegingen van de eenheden op het veld. Guertin raadt aan prioriteit te geven aan verbeteringen, voor de headsets effectief op het veld worden ingezet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home