Amerikaans leger dreigt 22 miljard dollar te verspillen aan Microsoft Hololens

Microsoft hololens defensie

Het leger van de VS heeft een contract van ongeveer 22 miljard dollar met Microsoft voor de uitwerking van een militaire Hololens, maar dat project loopt vertraging op. Bovendien is het helemaal niet duidelijk of soldaten ook zitten te wachten op het product.

Het Amerikaans leger heeft een uitstaand contract met Microsoft ter waarde van maximaal 22 miljard dollar over tien jaar voor de ontwikkeling van het Integrated Visual Augmentation System (IVAS). IVAS is een militaire Hololens gericht op gebruik door soldaten. De ontwikkeling van IVAS liep eerder al vertraging op en een audit van het Pentagon brengt nu nog meer problemen aan het licht.

Concreet heeft niemand er schijnbaar aan gedacht om vooraf met de soldaten te praten over hun mening over de Hololens. Het rapport stelt vast dat er geen vereisten zijn voor de acceptatie van het project door de eindgebruikers, waardoor IVAS wel eens 21,88 miljard dollar aan Amerikaans belastinggeld kan verkwanselen.

Geen duidelijke doelstellingen

Eigenlijk zijn er geen concrete gebruiksdoelstellingen voor IVAS. Omdat het niet duidelijk is of en hoe soldaten met de militaire Hololens aan de slag moeten, is het onmogelijk om het uiteindelijke nut ervan in te schatten. Volgens feedback in het sterk gecensureerde rapport zijn de meningen over IVAS momenteel verdeeld, met zowel positieve als negatieve meningen.

Het leger wil 121.500 IVAS-brillen kopen maar die zullen volgens het rapport onbenut blijven als soldaten niet het gevoel hebben dat het systeem hun helpt om hun missie te volbrengen.

Nachtkijkers

Een woordvoerder van het Amerikaans leger zegt aan The Register dat het cijfer van 21,88 miljard een absoluut maximum is en het contract waarschijnlijk slechts om de helft zal gaan. Bovendien wijst hij erop dat nachtkijkers aanvankelijk ook niet warm onthaald werden, maar intussen wel een brede adoptie kennen. Microsoft van zijn kant blijft IVAS ontwikkelen als een platform dat soldaten veiligheid en effectiviteit moet brengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home