Overheid blijft nog minstens drie jaar met itsme werken

itsme

Je zal de komende drie jaar itsme kunnen blijven gebruiken om in te loggen bij digitale overheidsdiensten. De federale overheid heeft een akkoord met itsme om de samenwerking te verlengen.

Belgian Mobile ID, het bedrijf achter de inlogapp itsme, bevestigt aan Belga dat de samenwerking met de overheid verlengd wordt. Voor burgers betekent dit dat zij de komende drie jaar gebruik kunnen blijven maken van itsme om zich aan te melden bij de digitale diensten van de overheid. Met itsme kan je bijvoorbeeld je belastingbrief invullen en doorsturen zonder een identiteitskaartlezer nodig te hebben.

Itsme bestaat inmiddels meer dan zes jaar en heeft stilaan een onmisbare rol in het Belgische digitale ecosysteem. Het authenticatieplatform is een uitvinding van de banken- en de telecomsector, maar breidde zich doorheen de jaren uit naar meerdere sectoren, waaronder ook de publieke sector. Meer dan zeven miljoen Belgen hebben zich inmiddels aangemeld op het platform en itsme verwerkt meer dan een miljoen verificaties per dag, maakt het recent zelf bekend.

Er ligt wel concurrentie op de loer om het monopolie van itsme te doorbreken. De applicatie Smart-ID waaide over uit Estland en wordt door onder andere de Europese Commissie gebruikt. MyID.be is een Belgisch alternatief, maar dit platform geniet lang niet dezelfde steun vanuit de overheid als itsme.

lees ook

Itsme-concurrent MyID denkt aan rechtszaak tegen Belgische staat

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home