Update: Deal tussen Nvidia en Arm gaat niet door, Arm bereidt IPO voor

arm nvidia

De overname van Arm door Nvidia is afgeblazen. Softbank, huidig eigenaar van Arm, krijgt 1,25 miljard dollar compensatie van Nvidia voor het niet voltooien van de transactie.

De overname van Arm door Nvidia gaat niet door. Dat werd eerder door drie bronnen met ‘directe kennis van de transactie’ gelekt via de Financial Times, en wordt nu door Arm-eigenaar Softbank bevestigd. De megadeal ter waarde van 40 miljard is zo verleden tijd. Softbank wil nog steeds van Arm af en bereid nu een beursgang voor. Die staat gepland voor ten laatste 31 maart 2023.

Softbank krijgt 1,25 miljard dollar van Nvidia. Dat bedrag maakte het bedrijf over bij de ondertekening van de acquisitie-overeenkomst en wordt niet terugbetaald. Arm CEO Simon Segars zou zijn job verliezen volgens Financial Times, Rene Hass (ironisch genoeg ex-Nvidia) wordt zijn opvolger.

Lange weg naar nergens

In september 2020 kondigde Nvidia de overname van het Engelse Arm aan voor 40 miljard dollar. We schreven toen al dat de chipwereld nooit meer dezelfde zou zijn, maar zover komt het dus niet. Een maand later bekeek het VK al een blokkering van de Arm-verkoop en het afgelopen jaar hebben Nvidia en Arm regelmatig zichzelf moeten verdedigen tegen heel wat negatieve berichten.  

Naast problemen rond de goedkeuring door het VK liep ook de Europese goedkeuring vertraging op half juli 2021. Niet veel later zou het al duidelijk worden dat de deadline van de deal, maart 2022, onhaalbaar werd. Eind vorig jaar kondigden het VK en de Europese Commissie nieuwe onderzoeken aan en keerde ook de Amerikaanse concurrentiewaakhond zich tegen de overname.

Vorige maand benadrukte Arm nog dat het zich in een slechte concurrentiepositie zou bevinden indien de overname niet doorgaat, maar het lijkt er nu op dat de deal er definitief niet komt. Eind januari was er al sprake van een voorbereiding van de stopzetting en vandaag komt daar het nieuwe gerucht bij dat de overname definitief is afgeketst.

Eerder dit jaar lanceerden we al een onderzoek naar hoe belangrijk de ARM-architectuur wordt de komende jaren en het belang van onafhankelijkheid. Lees ons volledige verslag hier.

lees ook

Van telefoon over laptop tot server: geniet ARM binnenkort de voorkeur boven x86?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home