Arm vreest dat het zonder Nvidia niet kan groeien. Daartoe zou het bedrijf op zichzelf niet de expertise noch de middelen hebben.
Als de overname door Nvidia niet doorgaat, dan zal komt Arm voor flinke obstakels te staan. Het bedrijf vreest dat het zonder het kapitaal van Nvidia niet kan groeien. Dat blijkt uit een uitgebreid statement van Arm en Nvidia in reactie op de beslissing van de antitrustregulator van het VK om de overname nog verder te onderzoeken.
Nvidia wil Arm kopen maar die deal stuit op veel weerstand. Arm is momenteel een onafhankelijke partij die licenties voor de ARM-architectuur en processordesigns verkoopt aan tal van spelers wereldwijd. Die vrezen dat de overname voor Nvidia de onafhankelijkheid zal afbrokkelen. Arm-klanten zijn in sommige gevallen zelfs Nvidia-concurrenten. De vrees is verder dat Nvidia Arm in eerste instantie zal gebruiken om zijn eigen positie in de markt te versterken, ten koste van andere partijen.
Geen concurrentiepositie zonder Nvidia
Nvidia en Arm spreken dat tegen. Arm geeft nu in een statement aan dat het niet in een positie zit om te groeien zonder Nvidia. In de telefoonmarkt doen Arm-designs het goed maar zonder externe hulp kan het bedrijf naar eigen zeggen de datacenter- en pc-markt niet binnenbreken. Daar zitten Intel en AMD met hun x86-architectuur te verankerd. Arm zou de expertise en het kapitaal missen om met de gevestigde waarden te concurreren.
lees ook
Amerikaanse concurrentiewaakhond keert zich tegen overname Arm door Nvidia
Bovendien klopt de perceptie van Arm als succesverhaal niet meer, zegt het bedrijf zelf. Apple brengt bijvoorbeeld wel de ARM-architectuur naar de PC-wereld, maar doet dat met zelf ontworpen processors. De M1-chip is wel gebouwd op de ARM-architectuur, maar maakt geen gebruik van de Arm Cortex-designs. Die vormen de belangrijkste bron van inkomsten.
Het statement schildert recente successen van Arm af als details in het grotere geheel. Zo zet ’s werelds grootste cloudgigant AWS hard in op ARM met de eigen Graviton-processors, die gebouwd zijn op het Neoverse-design van Arm zelf. Ook zonder Nvidia boekt Arm dus mooie winsten in de datacenterwereld. Bovendien groeit het draagvlak voor de ARM-architectuur in het datacenter langs alle kanten. Arm vreest echter dat die evolutie opnieuw vooral gebaseerd is op de architectuur en niet op de eigen designs.
RISC-V
Tot slot wijst Arm op de opkomst van RISC-V als alternatief. De RISC-V-architectuur is opensource en zo nog een stuk onafhankelijker dan Arm. Sinds de start van de overnamepoging door Nvidia is de interesse in RISC-V bovendien sterk gestegen. Nieuwe designs positioneren de architectuur als een interessant alternatief voor high end-servers. Onder andere Europa steunt die evolutie in zijn queeste van een meer onafhankelijk Europees chiplandschap.
Tegen die achtergrond wil Arm zowel cash als expertise om de servermarkt met eigen designs op een structurele manier binnen te breken. Enkel de overname door Nvidia zou dat garanderen. Zonder overname dreigt een beursgang waarbij de focus op snelle winst komt te liggen. Daarbij is de kans groot dat Arm wordt genoodzaakt om zijn langetermijn-ambities voor de servermarkt op te bergen en te focussen op zijn mobiele processors.
Duidelijke agenda
Het statement heeft een duidelijke missie: regulatoren wereldwijd moeten overtuigd worden dat Arm in handen van Nvidia voor meer concurrentie kan zorgen in de plaats van minder. De twee partijen argumenteren dat de acquisitie eindelijk echte concurrentie voor x86 en Intel en AMD met zich meebrengt. Zonder de overname zou die uitblijven.