Het VK neemt geen genoegen met een eerste evaluatie van de overnameplannen van Arm door Nvidia. Een diepgaand bijkomend onderzoek kan nog tot lang in 2022 duren.
De overnameplannen van Nvidia stuiten op alsmaar meer terughoudendheid. De GPU-specialist wil Arm kopen maar die plannen krijgen de wind vanvoren. De overname zou Nvidia in één klap op gelijke voet zetten met AMD en Intel. De inclusie van Arm en dus de ARM-architectuur in het eigen portfolio, stuwt Nvidia van GPU-boer naar chipspecialist met expertise in CPU’s en accelerators.
Daar staat tegenover dat Arm nu als onafhankelijke partij ARM-designs verkoopt aan tal van partijen die de facto concurreren met Nvidia. Die onafhankelijkheid dreigt bij een overname te verdwijnen.
Dieper onderzoek
Arm is momenteel eigendom van de Japanse investeringsgroep Softbank, maar is van oorsprong een Brits bedrijf. Het VK staat niet te springen om Arm in Amerikaanse handen te laten vallen. Na een eerste onderzoek naar de overname zou de regulator aan de andere kant van het kanaal nu een zogenaamd ‘phase 2’-onderzoek starten. De basis daarvan zijn vragen over de nationale veiligheid enerzijds, en bezorgdheden aangaande de antitrustwetgeving anderzijds.
Het verdere onderzoek zal de overnameplannen hoe dan ook verder vertragen. De overname kan niet doorgaan tot alle relavante partijen hun fiat geven. Voor het VK lijkt een deadline voor eind 2022 met het bijkomende onderzoek onrealistisch.
lees ook
Nvidia misbruikt Arm nu al met Grace-CPU volgens Arm-pionier
Nvidia wil van zijn kant samenwerken met de overheid van het VK om bezorgdheden aan de kant te schuiven. Het bedrijf geeft aan in detail te zullen uitleggen hoe het ARM kan verbeteren en concurrentie niet zal schaden.
Ook in Europa loopt er een onderzoek naar de overname. De Europese Commissie kijkt naar de acquisitie sinds begin september.