‘Gewone’ supercomputer steekt Google’s kwantumsuprematie naar de kroon

d-wave kwantum quantum cpu

Een bijzonder complexe berekening maken in minder dan 4 minuten. Dat was voor Google in 2019 de start van hun kwantumsuprematie. Nu is een Chinees onderzoeksteam erin geslaagd om die berekening te benaderen op een relatief gewone supercomputer. Weg kwantumsuprematie?

De doorbraak die Google in 2019 losliet, blijft uiteraard zeer actueel. Sycamore leverde het bewijs dat de esoterische kwantumtechnologie beter kon presteren dan traditionele (super-)computers. Door de resultaten van Pan Zhang en zijn team is de strijd om wat de sterkste computermethode is, nog lang niet gestreden.

Kwantum vs supercomputer

IBM, Microsoft, Google, D-Wave,… het zijn grote namen in het kwantumspeelveld. De race is volop bezig, ook al omdat traditionele computers steeds sneller evolueren. Kwantumcomputers zijn op zich niet beter dan een gewone computer. Op één ding na, ze kunnen een bepaalde taak of berekening sneller uitvoeren dan welke computer ook. En net die bewering staat door het onderzoek op de helling.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Het team van Pan Zhang liet een relatief gewone supercomputer een kwantumoperatie uitvoeren. Ze stelden het probleem voor als een 3D netwerk van tensoren met de 53qbutis van Sycamore voorgesteld in een veld van noden. De rekenkundige relatie tussen de tensoren was berekend met een cluster van 512 GPU’s.

Verbluffend resultaat is pas het begin

In 2019 verklaarde Google dat de berekening die Sycamore in 200 seconden kon doen, minstens 10.000 jaar zou duren op de meeste krachtige supercomputer Summit. Zhang en zijn team beweren dat ze de berekening hebben gedaan in 15 uur op een relatief gewone supercomputer. Volgens Zhang zou Summit er amper een paar seconden voor nodig hebben. Veel sneller dus dan Sycamore.

De prestatie van Zhang en het team van de Chinese Academy of Sciences toont aan dat de race naar kwantumsuprematie nog lang niet is gelopen. De ontwikkelingen op dit vlak volgen elkaar razendsnel op. Zo werkt IBM aan een 4.000 qbit chip tegen 2025. En zolang ‘gewone’ computers blijven evolueren, is de suprematie nog niet voor morgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home