Microsoft vindt doorbraak in eigen kwantumcomputer

microsoft azure quantum

Het Azure Quantum-programma van Microsoft publiceert een belangrijke doorbraak in zogenaamde ‘topologische’ qubits, een kwantumbit.

Microsoft heeft na lang onderzoek eindelijk de juiste omstandigheden kunnen creëren voor een stabiele ‘topologische’ qubit. Het Azure Quantum-team binnen Microsoft claimt dat deze qubit, kort voor kwantum bit, een belangrijke springplank is richting zogenaamde kwantumsuperioriteit. De nieuwe qubit is stabieler dan machines gebouwd met andere type qubits.

De Windows-gigant verwacht dat deze aanpak het pad effent naar een snel schaalbare kwantumcomputer. De volgende stap is machine met een miljoen qubits, een mijlpaal die algemeen aanzien wordt als het minimum om problemen op te lossen die traditionele computers vandaag niet kunnen.

microsoft azure quantum

In 2007 publiceerde Microsoft al een onderzoek naar een topologische kwantumcomputer. De technologie werd voorgesteld als quasiparticles die non-Abelian anyons noemen. In 2015 werd de theorie naar de praktijk omgezet met bruikbare processoren voor berekeningen in kwantumcomputers volgens The Register.

Microsoft bewandelt meerdere pistes binnen kwantumtechnologie op zoek naar de beste oplossing. Tegelijk investeert het in tal van start-ups om zoveel mogelijk opties open te houden.

Microsoft duikt in een eigen blogpost dieper in de materie. Wie zich graag verder bijschoolt in de complexe school van kwantumtechnologie kan hier terecht.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home