Google bewijst kwantumsuprematie, IBM niet akkoord

google

Google beweert een doorbraak te hebben gemaakt in kwantumcomputing. Google’s kwantumcomputer Sycamore heeft een berekening in 200 seconden uitgevoerd, waar de snelste supercomputer ter wereld 10.000 jaar voor nodig zou hebben gehad. IBM verwerpt Googles bewering over kwantumsuprematie.

Volgens Google toont het experiment aan dat de technologie die de berekening uitvoert, nooit  door traditionele CPU’s nagebootst kunnen worden, aldus PCmag. Het onderzoek werd eerder gepubliceerd om het vervolgens afgelopen maand weer terug te trekken.

Benchmark-test

Het onderzoek was met name gericht op het uitvoeren van een benchmark-test op een kwantumcomputer. De prestaties werden vervolgens vergeleken met die van een klassieke supercomputer. Het resultaat? Sycamore was zoals eerder gemeld in staat in 200 seconde een ​​berekening uit te voeren, die de snelste supercomputer ter wereld 10.000 jaar zou hebben gekost. Hoewel het experiment een benchmark-test omvatte, toont de prestatie volgens Sundar Pichai, CEO van Google, aan dat de technologie werkt. Bovendien kan het systeem enorme snelheden behalen ten opzichte van klassieke computers. De CEO maakt zelfs een vergelijk met ‘de mensheid die de eerste raketten in de ruimte lanceert’.

“In die tijd vroegen sommigen: waarom de ruimte in gaan zonder ergens nuttig te worden? Maar het was een grote primeur voor de wetenschap, omdat het mensen in staat stelde een totaal ander gebied van reizen voor te stellen. Dat is wat deze mijlpaal vertegenwoordigt voor de wereld van kwantumcomputing: een moment van mogelijkheid”, aldus Pichai in een blogpost.

IBM

Toch gelooft IBM niks van de bewering van Google. Volgens de fabrikant van Deep Blue en Watson. IBM beweert stellig dat ook een traditionele supercomputer in staat is hetzelfde resultaat te behalen. Er zou alleen meer schijfopslag nodig zijn om een ​​kwantumcomputerbewerking te simuleren. “We beweren dat een ideale simulatie van dezelfde taak kan worden uitgevoerd op een klassiek systeem in 2,5 dagen en met een veel grotere betrouwbaarheid. Dit is in feite een conservatieve schatting in het slechtste geval. Een krantenkop met enige variatie van Quantum Supremacy Achieved is bijna onweerstaanbaar om af te drukken, maar het zal het grote publiek onvermijdelijk misleiden”, aldus kwantumcomputing-onderzoekers van IBM in een blogpost.

‘Kwantumcomputer niet oppermachtig’

“Ten eerste omdat, zoals we hierboven beargumenteren, het doel niet met de meest strikte definitie is bereikt. Maar meer fundamenteel, omdat kwantumcomputers nooit ‘oppermachtig’ zullen zijn over klassieke computers. Ze werken liever met hen samen, omdat ze elk hun unieke sterke punten hebben.”

Scott Aaronson, kwantumcomputing-expert en professor aan de Universiteit van Texas in Austin, is daarentegen wel onder de indruk van de prestatie van Google: “Drie minuten versus 2,5 dagen met een traditionele supercomputer is nog steeds een kwantumversnelling met een factor 1200.” Wel stelt hij dat een traditionele supercomputer ‘ruzie zal maken’, maar uiteindelijk is de kwantumcomputer oppermachtig.

Hyperrealistische simulaties

Google zelf is ervan overtuigd dat de prestaties van het bedrijf in de nabije toekomst kunnen worden toegepast op computers in de echte wereld. De technologie wordt in wezen gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, door onderzoekers nieuwe ontwerpen of theorieën te laten testen in hyperrealistische simulaties, die alleen een kwantumcomputer kan uitvoeren.

“Kwantumcomputing geeft ons de best mogelijke kans om de natuurlijke wereld op moleculair niveau te begrijpen en te simuleren. Met deze doorbraak zijn we nu een stap dichterbij het toepassen van kwantumcomputing om bijvoorbeeld efficiëntere batterijen te ontwerpen, kunstmest te maken met minder energie en uit te zoeken welke moleculen effectieve medicijnen kunnen maken”, constateert Pichai. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home