Beurs denkt dat Apple drie biljoen dollar waard is

Apple event

De markt waardeert Apple voor het eerst boven de drie biljoen dollar en is intussen groter dat Alphabet en Amazon samen.

Telefoon- en computermaker Apple is volgens investeerders drie biljoen dollar waard. Vrijdag klom de koers van het aandeel tot 193,97 dollar, waardoor de totale marktwaardering de kaap overschreed. In 2022 piekte de waarde ook al eens kort over de drie biljoen, maar het bedrijf kon die waardering toen niet vasthouden tot het einde van de beursdag. De waardestijging staat in schril contrast met de situatie begin dit jaar, toen Apple bijna een biljoen aan waardering was kwijtgespeeld.

Wereldkampioen

De waardering is hallucinant te noemen. Amazon, dat met zijn cloud één van de belangrijkste steunpilaren van het hedendaagse internet en de digitale bedrijfswereld in handen heeft om nog niet te spreken van de webwinkels, is 1,34 biljoen dollar waard. Alphabet (het moederbedrijf van Google), wordt op 1,53 biljoen gewaardeerd.

Apple is met voorsprong het hoogst gewaardeerde bedrijf ter wereld op dit moment. Microsoft volgt op plaats twee met ongeveer 2,5 biljoen dollar. Op de derde plaats staat het enige niet-technologiebedrijf in de top vijf: oliegigant Saudi Aramco.

Hoge marges

Apple haalt zijn hoge waardering vooral uit de bijzonder hoge marges waarmee het zijn producten verkoopt. Toestellen van Apple zijn doorgaans duurder dan alternatieven van de concurrentie en dat heeft vooral met de veel hogere marge van Apple te maken. Bovendien heeft het bedrijf het gros van zijn toeleverings- en verkoopketen zelf in handen. Die hoge marges bevallen investeerders.

Toch is het ook opvallend dat Apple net nu de drie biljoen dollar haalt, aangezien het net enkele mindere kwartalen achter de rug heeft. Investeerders blijven wel in het lange termijnpotentieel van het bedrijf geloven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home