Marktwaarde Apple keldert een biljoen dollar op een jaar tijd

beurs apple marktwaarde

Het kan snel verkeren op de beurs. Exact een jaar geleden nadat Apple de club van drie biljoen dollar opende, staat de marktwaarde van het bedrijf vandaag weer een biljoen dollar lager.

Nikkei Asia publiceerde deze week een artikel over de aanhoudende productieproblemen bij Apple. De iPhonebouwer zou zijn productiefabrieken hebben opgedragen om minder onderdelen te produceren voor bepaalde productcategorieën, waaronder MacBooks. Verwacht Apple niet onmiddellijk een herstel van de vraag naar pc’s (net zoals de analisten), of probeert het zijn productieachterstand van de iPhone 14 op te lossen door andere producten te ‘slachtofferen’?

Hoewel Apple de lippen stijf op elkaar houdt, bleef een reactie op de beurs natuurlijk niet uit. Het artikel van Nikei Asia deed de koers van de iPhonebouwer met vier procent dalen. Daardoor zakte de totale marktwaarde van het bedrijf naar twee biljoen dollar. Dat bijna dag-op-dag een jaar nadat Apple voor een wereldprimeur zorgde toen de marktwaarde de kaap van drie biljoen dollar overschreed.

Moeilijk jaar voor technologiesector

Arm zullen ze er bij Apple natuurlijk niet van worden. Want ook met een marktwaarde van twee biljoen dollar blijft Apple de onbetwiste beurskampioen. Enkel de Saoedi-Arabische oliemaatschappij Saudi Aramco (1,85 biljoen) en Microsoft (1,67 biljoen) kunnen met hun marktwaarde maar enigszins in de buurt komen van Apple.

De beursdip van Apple is vooral illustratief voor het moeilijke jaar van de techindustrie. De FAANG-internetreuzen tezamen (Meta, Amazon, Apple, Netflix en Alphabet) verspeelden drie biljoen dollar aan marktwaarde. Tijdens het gouden jaar 2021 zag Apple zijn marktwaarde met een derde toenemen.

Het is uitkijken naar de volgende kwartaalresultaten van Apple, wanneer ze de cijfers van het einde van 2022 zullen rapporteren. In normale jaren is het laatste kwartaal van het kalenderjaar een topperiode voor Apple omdat hun nieuwste iPhone-model dan vers van de pers in de winkelrekken ligt.

lees ook

Verkoop iPhone 14 stelt teleur, Apple schaalt productie al terug

Uit de komende kwartaalresultaten zal blijken hoe sterk het topproduct van Apple nu effectief geleden heeft onder de productieproblemen. Mits goede resultaten kan de weg naar de drie biljoen dollar weer in geen tijd ingezet zijn.

Foxconn hervat productie

Er is ook goed nieuws te melden voor Apple. Volgens bronnen van Reuters zou de productie bij Foxconn, de belangrijkste leverancier van Apple, weer richting het normale niveau aan het groeien zijn. De strenge zerocovid-maatregelen in China zorgde voor onrust in de fabrieken van Foxconn. Het personeel werd opgesloten in de fabriek tot eind november en de bom ontplofte toen de arbeiders in opstand kwamen.

Die situatie heeft Apple geleerd om zijn productielijnen te diversifiëren. Vanaf de iPhone 15 wil Apple de fabricage van de Pro-modellen ook aan andere leveranciers uitbesteden. De Britse krant Financial Times noemt het Chinese Luxshare Precision als voornaamste kandidaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home