Apple lanceert flinterdunne iPad Pro met OLED-scherm, M4-chip en hogere prijs

De iPad Pro is vanaf nu verkrijgbaar in 11 inch en 13 inch en krijgt voor het eerst een OLED-scherm. De nieuwe modellen zijn flinterdun, maar kosten opnieuw meer dan de generatie ervoor.

De beste iPad-modellen uit de stal van Apple gaan door het leven als iPad Pro. Elke keer de nieuwste en beste specificaties, maar na een grote redesign begin 2021 en een dure refresh eind 2022, is het heel lang stil gebleven. Tot nu, want Apple heeft op zijn ‘Pencil’-event de nieuwe generatie uit de doeken gedaan.

De belangrijkste innovatie is zonder twijfel het oled-scherm dat het miniled-scherm aflost als schermtechnologie. Die laatste kon een heel hoge maximale helderheid van 1.000 nits halen over het hele scherm en 1.600 nits piek in HDR. Apple laat weten dat de oled-variant dezelfde waarden haalt. Dat is knap omdat OLED doorgaans op zo’n oppervlakte veel minder helder is dan miniled.

Dun, dunner, dunst: het 13 inchmodel is amper 5,1 mm dik, het 11 inchmodel 5,3 millimeter. Je hebt keuze uit twee schermopties: de traditioneel glossy afwerking of een matte nanotextuur om weerkaatsingen te beperken. Die laatste is enkel beschikbaar op de 1 TB- en 2 TB-variant en kost 130 euro meer dan het standaardglas.

Apple M4-chip

Apple slaat de M3-chip over met de iPad Pro en debuteert ineens de nieuwe M4-chip. Volgens hen is de chip 50 procent sneller dan de M2-chip in de vorige generatie iPad Pro. Waar het zich op baseert, dat is minder duidelijk.

Volgens Apple levert de M4-chip dezelfde prestaties als de M2-chip aan de helft van het verbruik. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het kleinere chipfabricageproces (5 nanometer vs. 3 nanometer).

Wat de invloed van de dunnere behuizing zal geven op de luidsprekerkwaliteit (opnieuw vier speakers), valt af te wachten. Daarover rept Apple geen woord. De USB-C-aansluiting is Thunderbolt 4-compatibel voor snelle datatransfer.

Een nieuw design betekent ook een nieuw Magic Keyboard. Die krijgt een update met een rij functietoetsen, maar ook een prijsopslag met een nieuwe adviesprijs van 399 euro.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe iPad Pro-modellen zijn nu beschikbaar en worden vanaf 15 mei geleverd. De prijs wordt opnieuw omhoog gekrikt, deze keer met 150 euro voor het 11 inchmodel en 100 euro voor het 13 inchmodel. Je krijgt daarvoor wel meer basisopslag: 256 GB in plaats van 128 GB.

Het basismodel van de 11 inch iPad Pro start vanaf 1.219 euro (256 GB) en loopt op tot 2.429 euro (2 TB). De 13 inchvariant start vanaf 1.569 euro (256 GB) en gaat tot 2.779 euro (2 TB). Wie graag de 5G-optie licht, moet daarvoor 250 euro extra neertellen. Beide modellen zijn beschikbaar in zilver en antraciet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home