Risico op informatielekken tijdens videocalls door schermreflecties in brillen

Back,View,Of,Businesswoman,Speak,Using,Webcam,Conference,On,Laptop

Amerikaanse en Chinese onderzoekers hebben aangetoond dat weerspiegelingen in brilglazen tijdens Zoom- en andere online gesprekken voor gegevenslekken kunnen zorgen.

Kan jouw baas tijdens een online meeting zien waar je mee bezig bent, door de weerspiegeling in jouw bril? “Dat kan zeker”, schrijven onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Michigan en hun collega’s van de Chinese Zhejiang universiteit. In een studie tonen ze aan dat zelfs via een eenvoudige webcam bepaalde tekstgedeeltes leesbaar zijn via de brillenglazen.

Wiskundige modellen

De coronapandemie zorgde niet alleen voor meer thuiswerk, de online teammeetings schoten als paddenstoelen uit de grond. Iedereen heeft ongetwijfeld tijdens dergelijke vergadering al een schermreflectie opgemerkt in de bril van een collega. Wellicht was de tijd te kort of het beeld te klein om er effectief mee iets uit op te maken. Maar wat als specialisten aan de slag gaan met beeldtechnologie?

Volgens de onderzoekers bestaat het risico dat er weldegelijk informatie kan worden gelekt via de bril. Aan de hand van wiskundige modellen en experimenten tijdens Zoom-meetings slaagden de wetenschappers er in om stukken tekst te achterhalen uit de reflecties. Ze gebruikten daarvoor een standaard 720p webcam. De wetenschappers slaagden er in om via de webcam een 75 procent nauwkeurigheid te behalen bij schermteksten tot 1 cm groot. Dat kom overeen met het lettertype van titels en ondertitels.

lees ook

Verzamelt Microsoft Teams teveel data van werknemers?

Opletten voor evoluerende technologie

Moeten plots alle brillen af tijdens online vergaderingen? Volgens de Amerikaanse en Chinese wetenschappers hoeft dat niet maar is enige voorzichtigheid op zijn plaats. “De technologie evolueert en we verwachten dat toekomstige 4K camera’s in staat zullen zijn om het grootste deel van gewone tekst te herkennen”, staat in de studie.

De gevolgen kunnen vervelend of ronduit gevaarlijk zijn. Een baas zou gemakkelijk kunnen zien waar zijn werknemer mee bezig is. Of tijdens online vergaderingen zou belangrijke informatie kunnen uitlekken via de reflecties. Verschillende factoren zoals omgevingslicht, huidskleur, schermhelderheid en de brilglazen zelf spelen een rol in de herkenbaarheid.

De wetenschappers merken op dat Zoom een ingebouwde filter heeft die kan worden ingesteld via de achtergrondinstellingen. Het gaat om een AI-bril die reflectie blokkeert. Skype en Google Meet hebben die functie (nog) niet. Een andere optie is om de reflectie in jouw eigen bril te verminderen via een softwareprogramma. Het prototype van zo een programma, met Python code, is terug te vinden op GitHub.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home