Zoom kort de duur van gratis videovergaderingen in  

Zoom

Gratis videovergaderingen bij Zoom zijn vanaf 2 mei van kortere duur. Afhankelijk van het aantal participanten aan de vergadering kan een gratis account nog meetings inplannen van 40 minuten.

De omzetcijfers van Zoom vlogen de hoogte in tijdens de coronacrisis. De kaap van 1 miljard dollar werd bereikt door het gebruikersaantal dat enorm toenam. De eenvoud waarmee een meeting werd opgezet en de mogelijkheid om zonder registratie of installatie van een app deel te nemen aan een vergadering zullen bij velen geprezen zijn. Net als het gegeven dat binnen de gratis versie al veel mogelijk is.

De mogelijkheden van het gratis abonnement snoeit Zoom vanaf 2 mei flink bij. Meetings met drie of meer participanten kunnen nog maar maximaal 40 minuten bedragen. Eén-op-één sessies worden eveneens ingekort tot 40 minuten. Heb je langer nodig, dan zal je een betalend abonnement moeten nemen.

Beperkte communicatie

Zoom kondigt de wijzigingen zelf niet groots aan. Het bedrijf koos ervoor zijn gebruikers op de hoogte te stellen via een e-mail, zonder een blog te publiceren of een aankondiging elders te maken.

Veel gebruikers twijfelden dan ook aan de echtheid van de mail en contacteerde de Twitter-pagina van het bedrijf om de geplande wijziging af te toetsen. Zoom reageerde daar wel op gebruikers.

Onbekende reden

Eerder probeerde Zoom al met advertenties munt te slaan uit gratis gebruikers. Het platform gaf toen te kennen dat voornamelijk de talrijke private gebruikers die sinds de pandemie op het platform verschenen het gratis abonnement gebruikten. Het grootste deel van de zakelijke gebruikers tekende volgens het bedrijf al in op een betalende versie.

De stap had mogelijks niet het gewenste resultaat op de omzetcijfers, wat zou verklaren waarom het gratis abonnement flink wordt beperkt. Al is het ook mogelijk dat Zoom graag wil inzetten op de zakelijke markt. Gezien de eerdere bewering van Zoom over de populariteit van betalende abonnementen bij zakelijke gebruikers, zullen voornamelijk private gebruikers afhaken van het platform. Alles blijft wel speculatie aangezien Zoom zelf geen reden geeft voor de plotse verandering.

lees ook

Meer dan een app: Zoom wil ’s werelds video-besturingssysteem worden

Abonnementen

Voor bedrijven die nog geen betalend abonnement van Zoom aanschaften, zetten we de prijzen op een rij. De eerste betalende bundel kost maandelijks 13,99 euro en laat 100 deelnemers toe. Voor kleine bedrijven heeft het platform een bundel van 18,99 euro per maand, waarbij 300 deelnemers zijn toegelaten. Grote bedrijven die meer dan 99 gebruikslicenties nodig hebben, moeten contact opnemen met het verkoopteam van Zoom.

Ter vergelijking geven we ook de prijzen van Webex mee. Dat platform geeft gratis gebruikers meetings van 50 minuten. Voor 14,25 per maand kunnen meetings 150 participanten toelaten. Tot 200 participanten zijn mogelijk in een abonnement van 28,50 per maand. Opnieuw moeten grotere bedrijven contact opnemen op meer dan 100 licenties te kunnen aankopen.   

Update: Zoom laat weten dat één-op-één meetings dezelfde maximale lengte krijgen als gratis groepssessies. “We zijn er trots op een service te bieden die wereldwijd zoveel mensen helpt om in contact te blijven met vrienden, familie en collega’s, en het blijven ondersteunen van wijdverbreide toegang tot ons platform is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsmissie”, klinkt het in de bedrijfsverklaring.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home