Absolute top van de tech-wereld onderstreept risico’s van AI

Verschillende grote namen uit de wereld van de technologie kwamen gisteren samen voor een top achter gesloten deuren, met leden van de Amerikaanse senaat. Het onderwerp van deze bijeenkomst op hoog niveau was artificiële intelligentie.

Op een gesloten bijeenkomst met verschillende Amerikaanse senatoren, bespraken een aantal mastodonten uit de tech-industrie gisteren de risico’s, voordelen en uitdagingen die AI kan bieden. Er werd ook besproken welke stappen richting meer regulering kunnen worden gezet. Naast de senatoren en tech-toppers waren er ook heel wat mensen uit andere sectoren aanwezig, zoals vertegenwoordigers uit het onderwijs en verscheidene vakbonden, alsook burgerrechtenactivisten.

Aanwezigheidslijst

De meeting werd georganiseerd door Democratisch senator Chuck Schumer en gaat de boeken in als het AI Insight Forum. De aanwezigen aan de kant van de technologievertegenwoordigers zouden bijna een uitgebreide Mount Rushmore van hedendaagse techneuten kunnen vormen:

  • Bill Gates, oprichter van Microsoft
  • Mark Zuckerberg, CEO van Meta
  • Sam Altman, CEO van OpenAI
  • Elon Musk, eigenaar van X en oprichter van Tesla
  • Jensen Huang, CEO van Nvidia
  • Eric Schmidt, voormalig CEO van Google
  • Deborah Raji, researcher aan de Berkley-universiteit
  • Sundar Pichai, CEO van Alphabet (Google)
  • Satya Nadella, CEO van Microsoft
  • Arvind Krishna, CEO van IBM

De verzameling doet denken aan de open brief van enkele maanden geleden, waarin verscheidene topnamen uit de tech-wereld gezamenlijk waarschuwden voor de gevaren van AI.

Terminatorscenario

De quote van de dag kwam weinig verrassend van Musk, die achteraf aan reporters verklaarde dat AI nog steeds een gevaar voor de mensheid kan betekenen. Hij gelooft dat er een heel kleine kans bestaat dat de technologie ons allemaal zal ombrengen, net boven de nul procent.

Musk beperkte zich echter niet tot knallende statements, maar deed ook een realistische duit in het zakje. Hij is voorstander van de aparte Amerikaanse federale dienst voor AI, een AI-scheidsrechter, als het ware. Musk voegde daar echter aan toe dat de Amerikaanse overheid het concept AI eerst deftig onder de knie moet krijgen, voor ze doorgedreven gaat reguleren.

Een open bron

Een ander aspect dat voor discussie zorgde, is opensource AI-technologie. Sommige aanwezigen zijn bezorgd over de vrijheid die dat biedt aan eender wie ermee aan de slag wil en kan. Daarvoor zijn dan geen mega investeringen meer nodig om die systemen deftig te trainen.

Dat kan het makkelijk maken voor mensen met slechte intenties om de technologie te misbruiken. Zo vond het Center for Humane Technology al een manier om Meta’s Llama 2-model een gevaarlijke biologische samenstelling te laten creëren. Volgens Zuckerberg is die info al openlijk online te vinden en hij benadrukt dat zijn bedrijf het model zo veilig mogelijk houdt. De Meta-CEO is van mening dat opensource zorgt voor een democratische toegang tot AI.

lees ook

Ursula von der Leyen wil Europese adviesraad rond AI

Jobs en de waarheid in gevaar

Geen discussies over AI zonder geuite zorgen over de technologie die menselijke werknemers overbodig zou maken. Dat is iets waar Altman bijvoorbeeld ook al voor waarschuwde in het recente verleden.

Met de staking van de schrijvers in filmland is dat natuurlijk een heel actueel onderwerp. Meredith Stiehm, topvrouw van de Writers Guild of America was dan ook aanwezig op deze top.

Daarnaast zijn ook deepfakes en de potentiële risico’s voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar besproken. AI kan daar een gevaarlijke rol in gaan spelen wat betreft fake news.

Positieve insteek

Er waren niet alleen doemberichten te rapen, Gates sprak bijvoorbeeld over de rol die AI kan spelen om de honger in de wereld aan te pakken.

Hij benadrukt achteraf ook op X nogmaals dat AI ook heel wat voordelen kan opleveren.

Rol van de overheid

Volgens organisator Schumer waren alle aanwezigen het er in elk geval wel over eens dat de overheid zijn deel moet doen in de regulering van AI. Op die vraag staken alle aanwezigen bevestigend hun hand op, aldus de senator.

Dat zou deels door het besef komen dat er altijd bedrijven gaan zijn die geen moeite steken in veilige en verantwoorde AI. Regulering door de overheid is dus nodig, was de consensus. Dat bevestigt nog een ander statement van Musk, dat het een beschaafde discussie was tussen een aantal van de slimste mensen ter wereld.

Enkele senatoren waren echter kritisch en vonden de bijeenkomst achter gesloten deuren eerder een gunst aan de topmensen uit de tech-wereld. Republikein Josh Hawley noemde het zelfs een cocktailfeestje voor Big Tech.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home