Microsoft wil groots uitpakken met nieuw LLM MAI-1

brad smith microsoft mwc 2024
Bron: Jens Jonkers, ITdaily

Volgens bronnen werkt Microsoft achter de schermen aan MAI-1: een LLM met ruim 500 miljard parameters. Het zou het grootste AI-model dat Microsoft ontwikkelt zonder inmenging van OpenAI.

The Information meent te weten dat Microsoft grootse AI-plannen heeft. Achter de schermen wordt volop gewerkt aan een LLM genaamd MAI-1. Als de informatie van The Information correct is, dan zou het LLM tijdens de Build-conferentie op 21 mei officieel worden aangekondigd. Met 500 miljard parameters zou het MAI-1 het grootste model uit de stal van Microsoft zijn.

Microsoft plukte bijna het volledige personeel van de start-up Inflection AI weg en nam ook het intellectuele eigendom voor 650 miljoen dollar over. Het model werd wel volledig vanaf de grond binnenshuis ontwikkeld. Projectleider Mustafa Suleyman is nota bene de medeoprichter van Google DeepMind.

Wie heeft de grootste?

Met een groot LLM slaat Microsoft een andere weg in. Eerdere modellen die het binnenshuis ontwikkelde, waren lichtgewicht modellen met een ‘beperkt’ aantal parameters: Phi-3 Medium telt veertien miljard parameters. Het grote voordeel van kleine AI-modellen is dat ze minder energie vereisen om te draaien. Dat verlaagt de energiekost en maakt mobiele toepassingen mogelijk.

lees ook

OpenAI CEO: ‘GPT-4 is het domste LLM dat je ooit nog zal gebruiken’

Door de samenwerking met OpenAI bestond er ook geen nood voor Microsoft om zelf grote modellen te ontwikkelen. De Copilot-toepassingen draaien allemaal op GPT-4. Het is nog niet duidelijk hoe Microsoft het nieuwe model in zijn eigen ecosysteem zou willen inpassen. Wellicht komen we meer te weten tijdens Build.

Microsoft pompte al miljarden dollars in de samenwerking met OpenAI en het ontwikkelen van eigen modellen. Ondanks die forse investeringen, lijkt de strategie Microsoft geen windeieren te leggen. Microsoft stap Apple voorbij als meest waardevolle bedrijf met een beurswaarde van meer dan drie biljoen dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home