‘Belgische bedrijfsleiders overschatten AI-capaciteiten’

Onderzoek bij Belgische leidinggevenden toont aan dat meer dan de helft van de Belgische bedrijfsleiders een voorsprong denkt te hebben op de concurrentie wat betreft de implementatie van AI. De werkelijkheid is toch een stuk genuanceerder.

54 procent van de Belgische bedrijfsleiders gelooft een voorsprong te hebben op de concurrentie met de implementatie van AI in hun onderneming. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door consultancybureau Sopra Steria bij 203 Belgische leidinggevenden bij organisaties met meer dan 250 werknemers. Voor de bevraging hanteerde Sopra Steria een ruime definitie van AI, waaronder zowel ChatGPT-achtige oplossingen vallen als aanbevelings-engines.

Veel vertrouwen

74 procent heeft al een vorm van AI omarmd voor de analyse van klantendata, 66 procent gebruikt AI voor risicobeoordeling en 64 procent voor fraudedetectie. 24 procent van de bevraagden heeft al een generatieve AI-oplossing geïmplementeerd, of zit in een vergevorderde fase van de uitrol ervan.

lees ook

3,3 miljoen Belgische werknemers blootgesteld aan AI 

Het vertrouwen in zowel AI als de capaciteiten van werknemers om ermee om te gaan, is groot. 84 procent gelooft in de kunde van het personeel, en 83 procent vertrouwt generatieve AI om met bedrijfsgegevens om te gaan. Enkele te verwachten problemen komen ook naar boven bij de Belgische respondenten. 59 procent geeft bijvoorbeeld aan dat de kwaliteit van de data een belangrijke uitdaging is.

Overmoed

Het valt op dat de meerderheid van de bevraagden denkt verder te staan in de uitrol van AI dan de concurrenten. In de praktijk zijn heel wat ondernemingen met AI bezig. Wie projecten heeft lopen, is niet noodzakelijk voor op andere organisaties in de markt. Sopra Steria ziet een grote overmoed bij bedrijven, die niet weerspiegelt hoe de uitrol in België echt gebeurt.

De cijfers tonen wel aan dat je als organisatie vandaag nauwelijks een keuze hebt: op de AI-hypetrein springen is niet meer optioneel. Ook het Belgische middenveld experimenteert met de mogelijkheden van de nieuwe technologie en voordelen zijn in verschillende domeinen snel te verwezenlijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home