Leider LockBit ontmaskerd, miljoenenbeloning voor aanhouding

lockbit rusland

De leider van de Russische ransomwaregroep LockBit is ontmaskerd. Politiediensten wereldwijd zijn op zoek naar de cybercrimineel, die een celstraf tot 185 jaar boven het hoofd hangt.

Europol, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Dimitry Yuryevich Khoroshev. Er kon bij de Britse geheime dienst NCA zelfs een kwinkslag vanaf: op X deelde het een aftelklok voor de onthulling.  

Die naam zal vermoedelijk niet meteen een belletje doen rinkelen, maar LockBit doet dat ongetwijfeld wel. Khoroshev is ontmaskerd als het kopstuk achter de gevreesde Russische hackersgroepering. Normaal gezien is het quasi onmogelijk om de identiteit van cybercriminelen te achterhalen. De bekendmaking van de identiteit van Khoroshev is een gevolg van een internationale politieactie tegen LockBit.

In februari kwam het bericht dat de bende was opgedoekt, al had LockBit zich in geen tijd weer hersteld. De activiteiten van de groepering stonden sinds de politieactie wel even op een lager pitje.

lockbit
In februari werd de website van LockBit overgenomen bij een internationale politieactie.

185 jaar gevangenisstraf

Politiediensten wereldwijd hopen Khoroshev nu te kunnen vervolgen voor zijn misdrijven. De 31-jarige Rus zal moeten terechtstaan voor onder andere fraude, afpersing, samenzwering en hacking. Mogelijk hangt Khoroshev een celstraf tot 185 jaar boven het hoofd.

Het moeilijkste wordt wellicht om Khoroshev te pakken te krijgen. Vermoedelijk woont Khoroshev in Rusland. Moskou heeft niet de gewoonte om (cyber)criminelen uit te leveren aan het Westen. De Amerikaanse overheid heeft een beloning van tien miljoen dollar over voor informatie die tot de arrestatie kan leiden.

lees ook

Hoe kon LockBit na enkele dagen al terugkeren?

LockBit maakte wereldwijd duizenden slachtoffers met ransomware, van overheidsdiensten tot kinderziekenhuizen. Achter de organisatie zit mogelijk een netwerk van bijna 200 personen. Of Khoroshev opsluiten voldoende zal zijn om definitief komaf te maken met de bende, is dan ook maar de vraag. In ons land is de groep het meest bekend van een aanval op de gemeente Geraardsbergen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home