AI-topfiguren delen gezamenlijk statement over mogelijke gevaren

AI

Een aantal grote namen uit de tech-wereld en vooral AI deelden een gezamenlijk statement over de gevaren van kunstmatige intelligentie.

Opnieuw deelde een verzameling grote namen uit de wereld van technologie en kunstmatige intelligentie een waarschuwing met de wereld, over de mogelijke gevaren van AI.

Wat en wie

Het statement is één lange zin: ‘Het verkleinen van het risico op uitsterven door AI moet een globale prioriteit zijn naast andere risico’s op een maatschappelijke schaal, zoals pandemieën en nucleaire oorlog.’. De originele versie staat op de site van non-profit Center for AI Safety.

De niet mis te verstane woorden zijn wederom ondertekend door een lijst klinkende namen uit de tech- en AI-insustrie, waaronder Demis Hassabis (Google DeepMind), Sam Altman (OpenAI), Kevin Scott (Microsoft) en Geoffrey Hinton (AI-pionier).

Waarom

Generatieve kunstmatige intelligentie lijkt op korte tijd overal te zijn, met ChatGPT van OpenAI als het bekendste voorbeeld op globaal niveau. Gelijk met de steile opmars van de technologie groeien echter ook de bedenkingen en oprechte zorgen. Niet alleen van onwetende digibeten die angst hebben voor wat ze niet kennen, maar de laatste tijd steeds vaker van mensen die er middenin zitten. Topfiguren uit de tech-wereld en pioniers van AI deelden de afgelopen maanden geregeld waarschuwingen over de kracht van de technologie. Mensen die weten waarover ze praten.

Pionier Geoffrey Hinton gaf zijn job op bij Google om vrijuit over de risico’s te spreken. Sam Altman verwoordde zijn bedenkingen onlangs nog in een blog, samen met enkele OpenAI-collega’s; niet de eerste keer dat hij zich openlijk zorgen maakte over kunstmatige intelligentie. Recent was er een open brief die opriep om onderzoek naar AI voor een half jaar te staken, om alles eerst deftig te doorgronden en beter voorbereid te zijn op de gevolgen. Die werd zelfs mee ondertekend door Mister Wispelturigheid zelf, Elon Musk en Apple-topman Steve Wozniak.

Kritiek

Critici opperen wel dat al die waarschuwende vingertjes gewoon de aandacht afleiden van de huidige en reële problemen met AI: auteurs- en privacyrechten van gebruikte data, de vreemde antwoorden die de technologie geregeld geeft en de onduidelijkheid van de bronnen waaruit chatbots putten. Er wordt hier en daar zelfs geopperd dat sommige bedrijven oproepen tot een pauze of stop zodat zij de concurrentie gewoonweg kunnen bijbenen of voorbijsteken op gebied van AI.

Al die bedenkingen sluiten elkaar, inclusief die uit de tech-wereld zelf, natuurlijk niet uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.