Windows 10 draait volwaardig op Raspberry Pi 3

Raspberry Pi
-

De Raspberry Pi is een bijzonder veelzijdige mini-computer, maar één ding kan het niet: een volwaardige versie van Windows draaien. Ten minste, tot voor kort. Een ontwikkelaar maakte een (niet-officieel) installatiepakket van Windows 10 voor ARM dat compatibel is met de Raspberry Pi 3 en deelt de code op GitHub.

De Raspberry Pi geniet reeds officiële ondersteuning voor Windows 10 IoT Core, een versie van het OS voor kleine IoT-toestellen. Dat is evenwel in de eerste plaats gericht op ontwikkelaars en niet zo zeer op algemeen gebruik. Met zijn ‘WoA Installer’ ontgrendelt ontwikkelaar José Manuel Nieto de volledige Windows-ervaring op de kleine computer.

De WoA Installer is beschikbaar via GitHub en helpt bij de installatie van Windows 10 voor ARM op de Raspberry Pi. Daarnaast zijn echter ook nog enkele Core Package-binaries vereist waar Nieto naar linkt, maar die hij niet zelf heeft ontwikkeld.

Voorlopig is de installer alleen compatibel met de Raspberry Pi 3 B en B+. Hoewel deze versies het best zijn uitgerust, beschikken ze nog altijd maar over een quadcore ARM Cortex-A53, geklokt op 1,4 GHz, en 1 GB DDR3-RAM. Het is nog maar de vraag hoe soepel een volwaardige Windows 10 daarop draait.

Toch is het een interessant experiment. Er is een Raspberry Pi 4 met betere specificaties in ontwikkeling en Microsoft blijft Windows 10 voor ARM verder optimaliseren om op meer apparaten te kunnen draaien. De WoA Installer toont aan dat beide met elkaar kunnen worden verzoend.

Nieto is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder bouwde hij ook al een installer om Windows 10 voor ARM op een Lumia 950 XL te draaien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home