Verlopen digitaal certificaat veroorzaakt problemen bij Windows 11-functies

Schaar

Microsoft waarschuwt Windows 11-gebruikers omdat zij kunnen opmerken dat sommige functies niet meer werken. Een verlopen digitaal certificaat zou de problemen veroorzaken. Momenteel is een patch handmatig te installeren.  

Sommige functies van Windows 11 werken niet meer bij gebruikers, meldt Microsoft. Het falen van het Knipprogramma, het aanraaktoetsenbord en het emoji-overzicht, is ontstaan door een digitaal certificaat van Microsoft dat verlopen is op 31 oktober.

Problemen aan de start

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft lanceerde op 5 oktober 2021. Op dat moment konden nog niet alle beloofde functies werkelijk uitrollen naar gebruikers. Microsoft test momenteel nog steeds het geduld van de vijf procent Windows 11-gebruikers.

Daarnaast blijkt nu dat ook een digitaal certificaat is verlopen op 31 oktober, nog geen maand na de lancering van Windows 11. Gebruikers kunnen hierdoor het Knipprogramma, spraak gestuurd typen, het aanraaktoetsenbord, het emoji-paneel en de onderdelen aan de slag en tips niet meer gebruiken. De account-pagina levert dan weer problemen op bij gebruikers die Windows in S-modus draaien.  

Patch beschikbaar

Momenteel heeft Microsoft een patch uitgebracht die de problemen oplost. Gebruikers moeten op dit moment de oplossing alleen zelf installeren, aangezien de patch enkel in preview is uitgebracht. De patch KB4006746 is voor Windows 11-gebruikers te vinden door in instellingen te zoeken naar Windows-updates.

Gebruikers die geen last ondervinden of de functies niet gebruiken, kunnen ook wachten tot de patch officieel wordt uitgebracht op 10 november.

Geen Knipprogramma

De update installeren om weer aan de slag te kunnen met het Knipprogramma is bovendien niet zinvol. Microsoft pakt deze problemen namelijk niet aan met de patch.

Microsoft geeft die gebruikers wel advies: “Om het probleem met Knipprogramma te verhelpen, gebruikt u de toets print screen op uw toetsenbord en plakt u de schermafbeelding in uw document. Je kunt het ook in Paint plakken om de gewenste sectie te selecteren en te kopiëren.”

De bekende wegen om een gedeelte te knippen worden dus aangeraden. Een duidelijke datum over wanneer de problemen worden aangepakt, blijft achterwege. “We werken aan een oplossing voor problemen met het Knipprogramma en de S-modus en zullen een aankondiging maken wanneer er meer informatie beschikbaar is.”

lees ook

Windows 11-patch die AMD-problemen oplost is nu beschikbaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home