Pc-markt kreunt onder coronavirus, ondanks gestegen vraag

pc-markt krimpt

Hoewel er meer vraag was naar laptops door de plotse toename in thuiswerk en digitaal onderwijs, heeft de uitbraak van het coronavirus de pc-markt flink verstoord in het afgelopen kwartaal. Zowel Gartner als IDC noteren een scherpe daling ten opzichte van vorig jaar.

Gartner spreekt over het slechtste kwartaal sinds 2013. Het onderzoeksbureau telt 51,6 miljoen verscheepte pc’s, wat neerkomt op een daling van 12,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. IDC becijfert een totaal van 53,2 miljoen verscheepte pc’s, ofwel een daling van 9,8 procent jaar op jaar.

Het cijferverschil schuilt in de manier waarop beide marktonderzoekers een pc definiëren. Zo neemt IDC bijvoorbeeld wel Chromebooks mee in zijn data, maar Gartner niet.

Beide marktonderzoeksbureaus wijzen de daling grotendeels toe aan leverproblemen door de langdurige sluiting van fabrieken in China, ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus. Ook naar het einde van het kwartaal toe, terwijl de meeste fabrieken weer open waren, kreeg de markt nog steeds te maken met logistieke en arbeidsproblemen.

Thuiswerk

Nochtans was er volgens IDC wel een gestegen vraag naar pc-hardware door de lockdown-maatregelen die wereldwijd werden afgeroepen, waardoor werknemers massaal van thuis uit begonnen te werken. Eerder schreven we al op basis van cijfers van Context dat de vraag naar laptops in de eerste drie weken van maart met 51 procent was gestegen.

“Zodra de coronavirusgerelateerde lockdowns zich uitbreidden naar andere regio’s, waren er nieuwe plotse gevallen van vraag naar pc’s voor externe medewerkers en online klaslokalen, die pc-fabrikanten niet konden bijhouden”, zegt ook Gartner-analist Mikako Kitagawa.

Top drie

Kijken we naar de prestaties volgens fabrikant, dan blijft de top drie – die samen meer dan 60 procent van de markt in handen hebben – ongewijzigd. Er zijn onderling wel grote verschillen. Terwijl Lenovo en HP in de klappen deelden, wist Dell een beperkte winst te noteren. Gartner en IDC spreken respectievelijk van een groei van 2,2 en 1,1 procent voor de fabrikant.

HP kende procentueel de sterkste daling (-12,1%/-13,8%), terwijl ook marktleider Lenovo een stuk moest inboeten (-3,2%/-4,3%). Beide fabrikanten werden met name hard getroffen in de APAC-regio, die in zijn totaal een daling met dubbele cijfers moest incasseren. EMEA kende een eencijferige daling op jaarbasis.

Apple

IDC noteert tot slot een opvallende daling voor buitenbeentje Apple, dat zijn Mac-volumes jaar op jaar met 20,7 procent zag dalen. IDC spreekt over “één van de grootste dalingen in de recente geschiedenis, aangezien bijna alle productie in China is gevestigd en het bedrijf als één van de zwaarste getroffen werd door de sluiting van fabrieken.”

Gartner schrijft Apple daarentegen maar een daling van 6,2 procent toe, wat opnieuw duidt op het verschil in definities dat beide marktonderzoeksbureaus hanteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home