Gartner voorspelt stijging in verkoop (onbestaande) AI-pc’s 

AI, artificiële intelligentie

Marktanalist Gartner voorspelt een wereldwijde stijging van AI-pc’s en –smartphones in 2024. De vraag is alleen of ze echt een relevante meerwaarde zijn.

Gartner Inc. verwacht dat er tegen het einde van 2024 in totaal wereldwijd 54,4 miljoen AI-pc’s en 240 miljoen AI-smartphones verkocht zullen zijn. Dat zijn er 29 miljoen meer dan afgelopen jaar. De impact van AI is vandaag onmiskenbaar en chip- en laptopfabrikanten proberen hier een graantje van mee te pikken. In realiteit is de AI-pc of –smartphone een hol begrip. Zolang AI werkt via de cloud heeft iedere laptop of smartphone met goede internetverbinding en een browser toegang tot de meest geavanceerde generatieve AI-modellen.  

Wat is een AI-pc?

Gartner definieert AI-pc’s als pc’s die zijn uitgerust met speciale AI-accelerators of cores, neural processing units (NPU’s), accelerated processing units (APU’s) of tensor processing units (TPU’s), ontworpen om AI-taken op het apparaat te optimaliseren en te versnellen. Bij smartphones gaat het over toestellen met hard- of software die generatieve AI-functies integreren. Volgens Gartner kunnen ze een lokaal basismodel of op maat gemaakt AI-model draaien die afgeleide versies maken van inhoud, strategie, design of methodes. Een voorbeeld hiervan is GPT-4 van OpenAI of Gemini Nano van Google. 

lees ook

Wat is een AI-pc (niet) en moet je er überhaupt van wakker liggen?

Deze nieuwe AI-toestellen zijn dus voorzien van specifieke hardware en software om beter en sneller AI-taken uit te voeren, maar is dat echt nodig? Er is geen veelvoud aan lokale AI-workloads dat de klassieke CPU-kernen overbelast. De AI-hype zoals we die nu kennen bestaat wel, maar speelt zich voornamelijk af in de cloud. Om gebruik te kunnen maken van generatieve AI heb je dus enkel internetverbinding en een browser nodig, geen AI-pc of –smartphone.  

Bron: Gartner

De verwachtingen van Gartner dat de AI-pc’s en –smartphones een sterke verkoop zullen kennen in 2024, zal dus eerder het resultaat zijn van een goede marketingstunt van fabrikanten om deze AI-toestellen aan de man te brengen. Voordat AI-pc’s en –smartphones in de toekomst echt relevant zullen zijn, moet er nog veel gebeuren.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home