Gartner voorspelt 6,8% groei in IT-uitgaven voor 2024

Na een bescheiden groei van 3,3 procent in 2023 verwachten de analisten van Gartner een flinke groei van 6,8 procent in IT-uitgaven voor 2024.

De pc-markt heeft het moeilijk gehad in 2023 en moet in 2024 uit een dal kruipen. Na een forse daling (-8,7%) moet de sector opveren (+4,6%). Het rekent daarvoor deels op AI-pc’s die dit jaar massaal in het zoeklicht worden gezet, gecombineerd met een vernieuwingsjaar voor heel wat pc’s die in coronajaar 2020 werden aangekocht.

Alle andere sectoren groeiden in 2023 en zullen in 2024 verder blijven groeien:

Vorig jaar had Gartner nog voorspeld dat de IT-uitgaven met 8 procent zouden groeien. Die groei wordt nu getemperd, maar een groei van 6,8 procent in 2024 is de grootste groei in jaren.

AI is hot, maar is niet de belangrijkste factor voor de stevige groei. De IT-dienstenmarkt zal voor het eerst groter zijn dan de communicatiediensten die traditioneel de lijst aanvoert. Software-uitgaven blijven in de lift zitten, net als datacentersystemen.

lees ook

Wat is een AI-pc (niet) en moet je er überhaupt van wakker liggen?

Gartner benadrukt dat de IT-uitgaven van consumenten al jaren plafonneren. “Het zijn de ondernemingen die steeds meer naar technologie grijpen. IT is niet langer backoffice, maar frontoffice. Het is verantwoordelijk voor inkomsten.” Zolang die inkomsten blijven groeien, is een plateau niet in zicht volgens Gartner.

Het analistenbureau waarschuwt wel voor het fenomeen change fatigue. “CIO’s haten nieuwe contracten en focussen steeds meer op langetermijnprojecten. Een belangrijke trend met een langetermijnpotentieel is generatieve AI, maar de impact op het IT-budget daarvan zal beperkt blijven.”

Dit jaar zullen heel wat organisaties kijken hoe ze in generatieve AI willen investeren. Daarom zullen de meeste IT-uitgaves in 2024 nog gedreven worden door traditionele toepassingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home