AI-boost duwt pc-verkoop omhoog naar niveau voor de pandemie

Het eerste kwartaal van 2024 was positief voor de meeste pc-fabrikanten met vooral Lenovo en Apple als absolute uitblinkers.

De AI-hype lijkt de meeste pc-fabrikanten geen windeieren te leggen. Ondanks dat we eerder dit jaar al zeiden dat je van de AI-pc (nog) niet moet wakker liggen, zetten fabrikanten er toch vol op in. Resultaat: in Q1 2024 werden 59,8 miljoen pc’s verscheept, een stijging van 1,5 procent jaar op jaar volgens analysebureau IDC.

De belangrijkste winnaars zijn Lenovo (+7,8%) en Apple (+14,6%). Dell (-2,2%) en Asus (-4,5%) moeten inleveren, waardoor die laatste nu gelijk met Acer komt te staan in de lijst.

Dezelfde periode vorig jaar, Q1 2023, was het dieptepunt in de pc-markt toen het aantal verscheepte toestellen met 28 procent was gedaald vergeleken met Q1 2022.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het hier om verscheepte toestellen gaat. Mogelijk heeft Lenovo net een enorme batch verscheept met de nieuwste Intel AI-chips aan boord en start HP daar pas in april aan. De line-up van AI-aangestuurde Intel-chips is nog fonkelnieuw. Het cijfer in Q2 2024 zal een duidelijker beeld scheppen tussen de fabrikanten onderling.

Het is wel positief dat we wegblijven van de dalende pc-cijfers de afgelopen jaren. Voor het eerst is er (voorzichtige) groei. IDC verwacht dat de cijfers over heel 2024 positief zullen kleuren door de dalende inflatie in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en de VS. Enkel China kan roet in het eten gooien met zijn sputterende economie.

IDC verwacht dat pc-fabrikanten mogen uitkijken naar een rooskleuriger 2024 dankzij de verdere uitbreiding van het aanbod van AI-pc’s en het bijhorende, iets duurdere prijskaartje van die toestellen. AMD heeft met zijn Ryzen 7040-chips en Intel met zijn Core Ultra-chips vandaag al een aanbod op de markt. Rond de zomer moet daar ook nog Qualcomm bij komen met zijn veelbelovende Snapdragon X Elite ARM-chip voor pc’s.

lees ook

Wat is een AI-pc (niet) en moet je er überhaupt van wakker liggen?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home