Microsoft onderhoudt niet langer printerdrivers van anderen

printer error

Printerdrivers van derden gaan in de nabije toekomst geen ondersteuning meer krijgen van Microsoft. Dat kondigde het bedrijf deze week aan.

De printerdrivers van derde partijen krijgen in de nabije toekomst geen ondersteuning meer, kondigde Microsoft eerder deze week aan.

Waarom

Sinds de lancering van Windows 10 21H2 ondersteunt Microsoft printsystemen die Mopria-compatibel zijn, langs netwerk- en USB-interfaces via de Microsoft IPP Class Driver. Daardoor valt de nood weg voor printerproducenten om aparte drivers te ontwikkelen. Ze moeten hun eigen systemen dus niet meer aanpassen aan alle versies en edities van Windows.

Hiermee stopt Microsoft met het onderhoud van de legacy v3- en v4-printerdrivers voor Windows. Het bedrijf beseft dat dit heel wat gebruikers beïnvloedt en stelt dan ook een (voorlopige) tijdlijn voor:

  • September 2023: eerste aankondigingen
  • 2025: producenten kunnen geen nieuwe drivers voor Windows Update meer publiceren (wel bestaande nog onderhouden en updaten)
  • 2026: Microsoft verandert de driver-rangorde in het voordeel van de IPP Class Driver
  • 2027: updates voor drivers van derden zijn niet langer beschikbaar, behalve voor veiligheidszaken (die drivers blijven wel toegankelijk)

Windows gaat installatie van drivers door derden nog wel toelaten, maar via aparte installatiepakketten. Het gaat ook geen probleem zijn om reeds geproduceerde printers te installeren op een Windows-pc.

lees ook

HP lanceert nieuwe Color LaserJet-printers die thuis of op kantoor kunnen staan

In ander recent Microsoft-nieuws zagen we eerder deze week al dat het bedrijf je afstraft wanneer je foto’s in mappen ordent op OneDrive en dat het extra geld wil slaan uit communicatieplatform Teams. De meest recente verandering bij Windows is dan weer het verdwijnen van Wordpad na enkele decennia van trouwe dienst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home