Microsoft straft OneDrive-gebruikers die foto’s ordenen – update

Microsoft OneDrive

Initieel wilde initieel alle Microsoft OneDrive-gebruikers straffen die foto’s binnen meerdere mappen of albums bewaren door extra opslag doorrekenen. Nu keert Microsoft terug op deze beslissing.

Update 06/10 14u: Microsoft rolt dan toch niet de update uit die OneDrive-gebruikers straft met foto’s in verschillende albums of mappen. Nu het alle feedback heeft verzameld, zit de softwaregigant af van de wijziging.


Origineel 06/09 10u: Microsoft gaat gebruikers van OneDrive straffen wanneer die hun foto’s in albums ordenen. Dat laat het bedrijf zelf weten aan gebruikers en werd aan het licht gebracht door Dr.Windows. Redmond omarmt een nieuwe manier om foto’s te tellen tegen de opslagquota van OneDrive die na onze diepgaande analyse ver wegblijft van zowel kant als wal.

“Microsoft is vastberaden om je Microsoft 365-ervaring te verbeteren”, stelt het bedrijf ietwat ironisch in zijn kennisgeving. “Binnenkort zullen data van foto’s opgeslagen in je Galerij en in je albums afzonderlijk tegen je totale Microsoft-opslaglimiet tellen.”

Dubbel en driedubbel

Voortaan telt Microsoft de opslaggrootte van één enkele foto dus meerdere keren. De eerste keer is logisch: wanneer je een beeld van je kat in de tuin van 1,5 MB synchroniseert met OneDrive, dan neemt dat 1,5 MB in beslag. Stop je het beeld vervolgens in een album getiteld ‘Mijn kat’, dan doet Microsoft alsof het de foto daarvoor moet kopiëren en een nieuw exemplaar moet aanmaken. Je krijgt opnieuw 1,5 MB aangerekend. Wanneer je de prent daarna in een extra album stopt (‘Zomer in de tuin’), dan komt daar opnieuw 1,5 MB bij. Eén foto geordend in twee albums kost dus drie keer zoveel opslag, of 4,5 MB in de plaats van gewoon 1,5 MB in ons voorbeeld.

De maatregel is niet op enige feitelijke beperking langs de kant van Microsoft gebaseerd. Foto’s geordend in twee of tweeduizend albums blijven als één kopie bestaan op de server. Een album bevat enkel metadata die verwijzen naar de originele foto, en zijn dus niet het equivalent van nieuwe mapjes waar je een kiekje in kopieert. Met de nieuwe manier van tellen stopt Microsoft in essentie met het aanbieden van normale album-functionaliteit voor foto’s in de OneDrive-galerij.

1,5 MB is niet zo veel, maar houdt er rekening mee dat veel foto’s al snel in minstens één album terecht komen. Ga je twee keer op zakenreis naar een fotogenieke bestemming, dan is de kans reëel dat je bijhorende fotootjes onderbrengt in albums voor de respectievelijke trips, waardoor ze volgens Microsoft plots dubbel zoveel plaats in beslag nemen. Op schaal loopt deze manier van tellen al snel op, en biedt Microsoft je in feite minder opslag dan waarvoor je betaalt.

Op zoek naar meer klanten

Het is niet duidelijk waarom Microsoft ervoor kiest om gebruikers te straffen voor het ordenen van hun foto’s. Vermoedelijk past de klantonvriendelijke zet in een poging om gebruikers van de gratis opslag richting een betaald abonnement te duwen. Eerder dit jaar begon Microsoft plots mail-bijlagen in OneDrive te bewaren, zodat het gratis opslagquota van veel gebruikers plots overschreven werd. Ook daar was de intentie om gebruikers aan te zetten een betaald abonnement te kiezen, al was die maatregel nog enigszins te begrijpen: een bijlage neemt effectief ruimte in beslag op de Microsoft-servers. Deze zet om opslag kunstmatig dubbel te tellen, tart echter de verbeelding.

Het strafregime wordt gradueel uitgerond vanaf 16 oktober. Gebruikers krijgen een jaar lang een niet nader gespecifieerde hoeveelheid extra opslag om de overgang te vereenvoudigen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home