Wordpad verdwijnt uit Windows en kan je niet opnieuw installeren

wordpad windows

Na bijna dertig jaar trekt Microsoft de stekker uit Wordpad. Met Word en Kladblok beschikt Windows over betere alternatieven.

Wordpad staat op de gevreesde lijst van afgeschreven Windows-functies. De tekstbewerker maakte al sinds 1995 onderdeel uit van Windows, maar heeft nooit kunnen opboksen tegen het veel populairdere alternatief Word. Sinds 2020 kon je de applicatie al verwijderen uit Windows, en als Microsoft dat toestaat weet je dat het maar weinig belang hecht aan een applicatie.

lees ook

Hoe verwijder je bloatware uit Windows 11?

Het statuut van ‘afgeschreven functie’ houdt in dat Wordpad geen updates meer zal ontvangen. Microsoft schrijft ook dat Wordpad niet meer zal meegeleverd worden in toekomstige Windows-releases. Sterker nog: je kan niet Wordpad niet meer apart installeren wanneer het is verdwenen. Weg is voor altijd weg.

De eerste versie die zonder Wordpad wordt geleverd, is Windows Insider Canary build 26040. De komende maanden zal deze versie verder doorsijpelen naar andere Insider-testversies, om tot slot in een volgende grote Windows-update naar elke gebruiker te gaan. Dat kan misschien al Windows 11 24H1 zijn in april dat voor het eerst Wifi 7 naar Windows brengt.

Hakbijl

Voor wie toch nog gebruik maakte van Wordpad, reikt Microsoft alternatieven aan. Word is al jaar en dag de geliefkoosde applicatie voor rijke tekstdocumenten met opmaak. Voor eenvoudigere .txt-bestanden kan je terecht bij de (vernieuwde) Kladblok-app en ook OneNote kan een alternatief bieden voor het schrijven van korte notities.

Microsoft deinst er niet voor terug om wanneer nodig de grove borstel door het Windows-aanbod te halen. Het heeft geen zin om tijd en moeite te steken in het onderhouden van applicaties die nauwelijks nog gebruikt worden. De meest opvallende naam die recent op het kapblok is verschenen, is Cortana. Microsoft heeft lang vastgehouden aan de virtuele assistentie, maar is nu toch tot de conclusie gekomen dat niemand er gebruik van maakte.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 4 september 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home