Chrome OS lost macOS af als ’s werelds tweede populairste besturingssysteem

chrome os chromebook

Gedurende decennia neemt Microsoft met Windows het leeuwendeel van de besturingssysteemmarkt voor zich. Apple volgde al die tijd als tweede in zijn zog, maar dat verandert nu voor het eerst door de plotse stijging van Chromebooks en Chrome OS.

In een rapport van IDC blijkt dat Chrome OS over heel 2020 macOS heeft voorbij gestoken. In het verleden waren er wel geïsoleerde kwartalen waar Chrome OS beter presteerde dan macOS, maar nu is dat ook het geval over een heel jaar.

In 2020 is het marktaandeel van Mac-toestellen nochtans gestegen van 6,7 procent naar 7,5 procent. Chromebooks hebben het echter nog beter gedaan met een klim van 6,4 procent in 2019 naar 10,8 procent in 2020. Rekening houdend met deze trend is de kans groot dat Google in 2021 op plek twee blijft staan, ook al was 2020 een heel vreemd jaar.

Microsoft blijft met ruime voorsprong op kop staan met 80,5 procent marktaandeel. Het heeft wel ietwat moeten inboeten, want in 2019 was dat nog 85,4 procent. De rest van de besturingssystemen nemen gezamenlijk 1,2 procent marktaandeel.

Groei in de pc-markt

Door covid-19 groeide de pc-markt voor het eerst in 10 jaar tijd. Die groei werd voornamelijk mogelijk gemaakt door de verdubbeling in verkoop van Chromebooks. Andere factoren die de pc-markt naar boven hebben geduwd zijn de sterke verkoop van game-pc’s en een sterk jaar voor Mac.

De groei van Chrome OS heeft voornamelijk te maken met de explosieve vraag naar Chromebooks in het onderwijs wereldwijd met de VS op kop. 2021 wordt een belangrijk jaar voor Google om te zien of het die spurt verder kan doortrekken of dat Apple opnieuw de nummer twee wordt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home