HP lanceert Chromebooks die tegen een stootje kunnen

hp fortis G10 11" Chromebook

HP kondigt drie nieuwe rugged Chromebooks aan (en één pc). De toestellen zijn gericht op werknemers die vaak op pad zijn.

HP is tijdens CES 2024 volop nieuwe producten aan het lanceren. We kregen deze week al nieuwe Spectre- en Omen-laptops, alsook bijhorende randapparatuur en nieuwe Poly-oortjes. Dat is nog lang niet alles want de tweede grootste laptopfabrikant van het moment pakt vandaag nog uit met drie nieuwe Chromebooks: Fortis x360 G5, Fortis G10, Fortis G11 en de laptop Pro Fortis x360 G11

Het woord ‘Fortis’ betekent ‘sterk’ in het Latijn en HP plakt dan ook een MIL-STD 810-label op de vier toestellen. Dat betekent dat ze de nodige val- en marteltests hebben doorstaan tijdens de fabricage. HP wil met deze rugged Chromebook mobiele werknemers en studenten aanspreken, typen gebruikers die veel onderweg zijn en dus een toestel vereisen dat de grillen van de buitenwereld kan doorstaan. Daarom zijn de nieuwe modellen uitgerust met een simkaartslot om ze ook op locaties te kunnen gebruiken waar geen wifi voorhanden is.

Vier op een rij

We nemen de Chrombooks afzonderlijk onder de loep, te beginnen met Fortis x360-modellen. Deze danken hun naam aan het gegeven dat je het scherm volledig kan kantelen om als tablet te gebruiken. De Fortis x360 G5 11” heeft een schermdiagonaal van 11,6” en ondersteunt HD-beeldkwaliteit (1366 x 768 pixels). Touchscreen alsook het gebruik van een stylus worden ondersteund.

Een Intel N-processor drijft het toestel aan, bijgestaan door een Intel UHD voor het grafische werk. RAM en opslag bedragen tot respectievelijk 16 GB LPDDR5 en 64 GB, te combineren in verschillende configuraties. Bij de Chromebook zit een 45 W USB-C lader waarmee je de batterij in negentig minuten tot negentig procent bijtankt. Logischerwijs krijg je ook twee USB-C-poorten ter beschikking, net als 2 USB-A, één HDMI 1.4 en een audio-aansluiting.

Onder de Fortis x360-merknaam nemen we ook de Pro Fortis x360 G11 mee. Dit is geen Chromebook, maar een Windows-laptop met hetzelfde rugged design met kantelbaar scherm. Qua specificaties toont de laptop wel gelijkenissen met zijn ChromeOS-neef: het scherm meet eveneens 11,6” en onder de motorkap schuilt een Intel N-processor. De laptop wordt standaard geleverd met de Pro-versie van Windows 11.

De Fortis G10 en G11 sluiten de rij. Het voornaamste verschil zit in de schermgrootte: de G10 meet 11,6” diagonaal, de G11 14”. Deze Chromebooks kunnen anders dan de x360 dus niet gekanteld worden naar een tabletmodus. Verder zijn specificaties en aansluitingen helemaal gelijk aan de Fortis x360.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Chromebooks zullen in de loop van dit kwartaal beschikbaar komen. HP deelt de volgende prijzen mee aan onze redactie (incl. btw):

  • Fortis x360 G5 11”: vanaf 369 euro.
  • Fortis G10 11”: vanaf 299 euro.
  • Fortis G11 14”:  vanaf 319 euro.
  • Pro x360 Fortis G11 PC 11”: vanaf 399 euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home